Οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις γυρίζουν σελίδα: Γιατί Ερντογάν και Σίσι αλλάζουν τώρα τη στάση τους - Το μεγάλο «αγκάθι»
Μαρία ΖαχαράκηΟι κάποτε ορκισμένοι εχθροί, ο Ερντογάν της Τουρκίας και ο Σίσι της Αιγύπτου συναντήθηκαν με θερμές αγκαλιές και χαμόγελα στις 4 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα. Η υποδοχή από τον Ερντογάν ήταν σαν να υποδεχόταν τον πρόεδρο της Αμερικής, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ξεπροβόδισε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ο ίδιος στο αεροδρόμιο, κάτι που δεν κάνει ποτέ με άλλους ηγέτες.
Η αλλαγή στάσης του Ερντογάν
Αυτό δείχνει το πόσο μεγάλη σημασία δίνει σε αυτή τη σχέση με την Αίγυπτο, τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Μεσογείου όπως συχνά λέει για να γλυκάνει τον Σίσι. Και έτσι, ο «δολοφόνος» του 2019 έγινε «αξιότιμος αδερφός» εν έτει 2024.
Στην Άγκυρα έγινε μία νέα αρχή για τις δύο χώρες. Τα κοινά ζητήματα των δύο χωρών είναι τρία: Η Γάζα, η Οικονομία και η Ενέργεια με συνιστώσα τη Λιβύη, αν και δημοσίως, ελάχιστα αναφέρθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πληροφορίες στην Άγκυρα έλεγαν από μέρες ότι ήταν το κεντρικό θέμα στην ατζέντα. «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, καθώς η Τουρκία θέλει διακαώς συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο και προετοιμάζει καιρό το έδαφος.
Το μεγάλο «αγκάθι»
Ωστόσο, ο Σίσι, περί άλλων τυρβάζει. Το θέμα του με την Τουρκία είναι πρώτα η Λιβύη. Το μεγάλο αγκάθι των σχέσεων είναι η Λιβύη από τη στιγμή που η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει τις πολιτικής ανοιχτής υποστήριξης προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο Σίσι άσκησε λοιπόν μέσα από την Άγκυρα έμμεση πίεση, ώστε να φύγουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη για να υπάρξει σταθερότητα. Ο Ερντογάν δεν απάντησε, καθώς δεν ήθελε κόντρες, ήθελε συνεργασίες νωρίτερα. Άλλωστε η θέση του είναι γνωστή στη Λιβύη.
Αυτό που έκανε εντύπωση πάντως, είναι η αντίληψη περί ιστορίας του Τούρκου προέδρου. Ισχυρίστηκε στη συνέντευξη τύπου ότι «οι δύο χώρες αποτελούν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας».
Μάλλον, ο Τούρκος πρόεδρος μπέρδεψε λίγο τα κεφάλαια της Ιστορίας φέρνοντας τους Οθωμανούς πίσω στην εποχή των Φαραώ.
- Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
- ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
- Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
- Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά