Κόσμος|06.09.2024 05:00

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν νέο είδος Τιτανόσαυρου στην Ισπανία

Newsroom

Τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους τιτανόσαυρου στην Κουένκα της Ισπανίας ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ο Qunkasaura pintiquiniestra φαίνεται να έζησε στην Ευρώπη πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κρητιδική περίοδο. 

Τα νέα απολιθώματα ανήκουν σε μια ομάδα σαυροπόδων που ονομάζονται σαλτασαυρίδες, αναφέρει το Sci News.

«Οι Τιτανοσαύροι ήταν μια επιτυχημένη ομάδα σαυρόποδων δεινοσαύρων που γνώρισε ένα σημαντικό γεγονός διαφοροποίησης κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο, με τη δημιουργία αρκετών διακριτών γενεαλογικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένης της Lithostrotia», δήλωσε ο Dr. Pedro Mocho και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

«Οι λιθοστρωτήρες κυριάρχησαν στην πανίδα των σαυρόποδων της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου και αντιπροσωπεύονταν από δύο κύριες ομάδες, τους σαλτασαυρίτες και τους κολοσσόσαυρους, συμπεριλαμβανομένων από μικρές μορφές έως τα μεγαλύτερα γνωστά χερσαία ζώα. Επιβίωσαν μέχρι το όριο Κρητιδικού-Παλαιογενούς, οπότε και εξαφανίστηκαν».

Σημαντική ανακάλυψη

Ο Qunkasaura pintiquiniestra ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς σαυροπόδων που βρέθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυχενικών, ραχιαίων και ουραίων σπονδύλων, τμήμα της πυελικής ζώνης και στοιχεία των άκρων.

Αυτά τα μεγάλα φυτοφάγα διακρίνονται από την πανοπλία τους, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών (κοκαλωτά εξωτερικές πλάκες στο δέρμα) που μπορεί να παρείχαν άμυνα έναντι των αρπακτικών.«Η μελέτη αυτού του δείγματος μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε για πρώτη φορά την παρουσία δύο διακριτών γενεαλογιών σαλτασαυροειδών στην ίδια τοποθεσία απολιθωμάτων», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Pedro Mocho από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία.

«Μία από αυτές τις ομάδες, που ονομάζεται Lirainosaurinae, είναι σχετικά γνωστή στην περιοχή της Ιβηρικής και χαρακτηρίζεται από μικρού και μεσαίου μεγέθους είδη, τα οποία εξελίχθηκαν σε ένα νησιωτικό οικοσύστημα».

«Ωστόσο, το Qunkasaura ανήκει σε μια άλλη ομάδα σαυροπόδων, που αντιπροσωπεύονταν στην Ιβηρική Χερσόνησο από μεσαίου μεγέθους είδη πριν από 73 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό μας υποδηλώνει ότι αυτή η γενεαλογία έφτασε στην Ιβηρική Χερσόνησο πολύ αργότερα από άλλες ομάδες δεινοσαύρων».

Ισπανίαδεινόσαυροιειδήσεις τώρα