Κόσμος|07.09.2024 13:53

Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια - Έρευνα για τον θάνατό της ζητά η οικογένειά της

Newsroom

Η οικογένεια μιας τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδας, που τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του εποικισμού, κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε και απαίτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

«Η παρουσία της στη ζωή μας ξεριζώθηκε βάναυσα, άδικα και παράνομα από τον ισραηλινό στρατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

«Η Αϊσενούρ υπερασπιζόταν ειρηνικά τη δικαιοσύνη, όταν σκοτώθηκε από μια σφαίρα», προσθέτει η οικογεένια, κάνοντας λόγο για ένα βίντεο «που δείχνει ότι (η σφαίρα) προερχόταν από ένα σκοπευτή του ισραηλινού στρατού».

«Ζητούμε από τον πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, από την αντιπρόεδρο (Κάμαλα) Χάρις και από τον υπουργό Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν να διατάξουν ανεξάρτητη έρευνα για τον άδικο φόνο μιας αμερικανίδας πολίτη και να φροντίσουν ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν πλήρως για τις πράξεις τους».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες, Παρασκευή, ότι στρατιώτες στον τομέα της Μπέιτα «απάντησαν με πυρά προς την κατεύθυνση του κύριου υποκινητή βιαιοτήτων, ο οποίος είχε εκτοξεύσει πέτρες εναντίον τους και αποτελούσε απειλή». Πρόσθεσε πως «εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια ξένη υπήκοος σκοτώθηκε από τα πυρά στη ζώνη».

Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της για τον «τραγικό» θάνατο της νεαρής γυναίκας και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Η οικογένειά της εκτιμά πάντως ότι, «δεδομένων των συνθηκών (...) του θανάτου της Αϊσενούρ, μια ισραηλινή έρευνα δεν είναι επαρκής».

Η νεαρή γυναίκα ήταν μέλος του International Solidarity Movement (ISM, Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης), μιας φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης, και βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε μια εβδομαδιαία διαδήλωση κατά της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε χθες, Παρασκευή, «μια βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ» που στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί.

θάνατοςΙσραήλακτιβίστριαΔυτική Όχθηειδήσεις τώρα