Κόσμος|07.09.2024 16:35

Ολεξάντρ Μπάντκο: Έχασε τα πόδια του στον πόλεμο και τώρα πρωταγωνιστεί στο ουκρανικό «Bachelor»

Newsroom

O 26χρονος Oleksandr Budko το 2022 με το τάγμα του προσπαθούσαν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από το βορειοανατολικό Χάρκοβο, όταν μία οβίδα εξερράγη κοντά του, τραυματίζοντας τον στα άκρα. Τελικά, έχασε τα πόδια  του αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ανακηρυχθεί ο πιο ποθητός εργένης στην Ουκρανία. Σήμερα ο νεαρός βετεράνος πρωταγωνιστεί στην ουκρανική εκδοχή του Bachelor, όπου δεκάδες γυναίκες διεκδικούν την καρδία του.

Μιλώντας στο BBC είπε ότι ελπίζει να βρει την αγάπη στο σόου μετά τον χωρισμό του με την σύντροφο του τον περασμένο Ιανουάριο - αλλά πιστεύει πως θα είναι δύσκολο να επιλέξει σύντροφο με «εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν».

Τα κίνητρά του δεν είναι μόνο ρομαντικά. Θέλει, επίσης, να χρησιμοποιήσει το σόου για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. «Παρακολουθούν το σόου εκατομμύρια άνθρωποι και αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να επηρεάσουμε θετικά τις προοπτικές τους», θεωρεί.

Η ζωή του σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι πριν τον τραυματισμό 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα από τη συμμετοχή του θέλει να δείξει πως οι τραυματισμένοι βετεράνοι «δεν είναι παρείσακτοι, αλλά πλήρη μέλη της κοινωνίας που μπορούν να ζουν μια καλή ζωή. Στη δική μου περίπτωση, η ζωή μου είναι τώρα καλύτερη απ' ό,τι πριν», 

Η ζωή του δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εργαζόταν ως barista σε ένα εστιατόριο του Κιέβου και παράλληλα σπούδαζε Γραφιστική. Οπώς λέει τα όνειρά του ήταν «προσγειωμένα»: ταξίδια, ανακάλυψη του κόσμου και επαγγελματική ανάπτυξη. Ήθελε, επίσης, να δημιουργήσει οικογένεια. Τελικά, όλα άλλαξαν όταν έγινε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που κατατάχθηκαν στον στρατό.

Μιλώντας για τον τραυματισμό του, είπε «ένιωσα τη γη να μετατοπίζεται πάνω μου. Ένιωσα έναν τρομερό πόνο στα πόδια μου και συνειδητοποίησα ότι αυτό θα σήμαινε τον ακρωτηριασμό των ποδιών μου. Ούρλιαξα από τον φρικτό πόνο και φώναζα να με ακούσουν».

Κατάλαβε απευθείας ότι είχε χάσει τα πόδια του 

Οι σύντροφοί του που ήταν ζωντανοί, τον ξέθαψαν από το έδαφος και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. «Κατάλαβα ότι είχα χάσει τα πόδια μου τη στιγμή του τραυματισμού, δύο ή τρία δευτερόλεπτα αφότου ένιωσα τον πόνο».

Η ανάρρωση του ήταν δύσκολη, αλλά μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να περπατήσει με προσθετικά πόδια. «Όταν δεν είχα προσθετικά πόδια, έπρεπε να μετακινούμαι σε αναπηρικό καροτσάκι. Ανακάλυψα πόσο απρόσιτο και ακατάλληλο ήταν το Κίεβο για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, παρόλο που είναι η πρωτεύουσα», σχολίασε. 

ΡωσίατραυματισμόςΟυκρανίαβετεράνοςειδήσεις τώρα