Κόσμος|11.09.2024 04:00

Καύσωνας στα σχολεία της Κίνας χωρίς air condition για να σκληραγωγηθούν... οι μαθητές

Newsroom

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Κίνα για την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία στις πιο θερμές πόλεις της χώρας. 

Στη Changsha στη νότια Κίνα το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να εγκαταστήσει κλιματιστικά, λέγοντας πως οι μαθητές θα «καλλιεργήσουν πνεύμα εργατικότητας και αντοχής». Η στάση του υπουργείου προκάλεσε οργή, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώνει για τα κλιματιστικά και αν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις σχολικές αίθουσες.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά;», έγραψε χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χωρίς κλιματισμό, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν στο διάβασμα», πρόσθεσε άλλος χρήστης.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι γονείς υπέρ της εγκατάστασης κλιματιστικών. Ορισμένοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι μπορεί να κολλήσουν κάποιο κρυολόγημα ή άλλες μολύνσεις. Άλλοι πρότειναν αλλαγές στο σχολικό ημερολόγιο.

«Ποτέ δεν είχε τόση ζέστη τον Σεπτέμβριο τα προηγούμενα χρόνια. Το εκπαιδευτικό συμβούλιο θα μπορούσε να παρατείνει τις σχολικές διακοπές, ανάλογα με τον καιρό», είπε άλλος γονιός.

Πώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα σχολεία τη ζέστη

Νωρίτερα η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε για θερμότερους και μακρύτερους καύσωνες, προσθέτοντας ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Τα σχολεία, την ίδια ώρα, διστάζουν να αναλάβουν το κόστος για την εγκατάσταση των κλιματιστικών, καθώς και για την πληρωμή των  λογαριασμών ρεύματος. Ένα δημοτικό σχολείο στην Xiangtan για παράδειγμα δέχτηκε επικρίσεις επειδή ζήτησε από τους γονείς να πληρώσουν για τα κλιματιστικά.

Ορισμένα σχολεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη χωρίς τη βοήθεια κλιματιστικών, τοποθετώντας κουβάδες με μεγάλους όγκους πάγου μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας για να δροσίσουν το χώρο. Άλλα  σχολεία ανέβαλαν κατά μία εβδομάδα την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου. 

Κίνασχολείακλιματιστικάειδήσεις τώρα