Κόσμος | 11.09.2024 09:41

Debate Τραμπ-Χάρις: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναπαρήγαγε πάλι fake news ότι μετανάστες απαγάγουν κατοικίδια για να τα φάνε

Newsroom

O Ντόναλτ Τραμπ δεν δίστασε να αναπαραγάγει ψευδείς ειδήσεις στην πρώτη τηλεμαχία του με την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, στοχοποιώντας μετανάστες.

Ο Ρεπουμπλικανός επανέλαβε φήμη που κυκλοφορεί από ακροδεξιούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα Χ, που θέλει μετανάστες από την Αϊτή, που ζουν στο Οχάιο, να απαγάγουν κατοικίδια για να τα φάνε.«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, τρώνε γάτες. Τρώνε τα κατοικίδια των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», είπε χαρακτηριστικά.  Η Χάρις στο σημείο αυτό γέλασε σαρκαστικά και αποκάλεσε τον Τραμπ «ακραίο». Η δήλωση του Τραμπ προκάλεσε την παρέμβαση των συντονιστών, οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι τοπικές αρχές έχουν διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. 

Πώς ξεκίνησε να διαδίδεται η ψευδής είδηση 

Η φήμη ότι μετανάστες στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια ξεκίνησε από έναν λογαριασμό στο X, που έγραψε μία φίλη της κόρης του γείτονα είδε «μία γάτα κρεμασμένα στο δέντρο έξω απ το γειτονικό σπίτι οπού ζουν οι Αϊτινοί μετανάστες». Η ανάρτηση συνοδευόταν από φωτογραφία, που έδειχνε ένα μαύρο άνδρα να κουβαλάει ένα ζώο που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν καναδική χήνα.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ JD Vance αναπαρήγαγε την ανάρτηση, λέγοντάς πως «το γραφείο μου έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών ότι τα κατοικίδια των γειτόνων τους ή άγρια ζώα απήχθησαν από Αϊτινούς μετανάστες»,  ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μπορεί να αποδειχθούν ψευδείς».

Τις φήμες διέψευσαν οριστικά οι τοπικές αρχές, σημειώνοντας σε ανακοίνωση τους «δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές ή συγκεκριμένοι ισχυρισμοί για κατοικίδια ζώα που έπαθαν κακό, τραυματίστηκαν ή κακοποιήθηκαν από άτομα της μεταναστευτικής κοινότητας».

μετανάστεςΗΠΑΝτόναλντ Τραμπκατοικίδια