Κόσμος|12.09.2024 20:00

Πούτιν: Πράσινο φως στην Ουκρανία για βαλλιστικούς πυραύλους θα σημαίνει πόλεμος Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.

Παράλληλα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προαποφασίσει να δώσουν την άδεια στους Ουκρανούς να χτυπήσουν τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Αντεπίθεση των Ρώσων στο Κουρσκ

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κούρσκ, όπου το Κίεβο είχε εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, ο Ζελένσκι κάνει λόγο για ρωσικό πλήγμα σε οχήματα του Ερυθρού Σταυρού στο Ντονέτσκ. «Άλλο ένα έγκλημα από τη Ρωσία. Σήμερα ο επιτιθέμενες εξαπέλυσε πυρά σε οχήματα της διεθνής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος και ήθος. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι» έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε δέκα χωριά από τους Ουκρανούς μέσα σε δύο ημέρες στην ρωσική περιοχή του Κούρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου εκατό κατοικημένες περιοχές.

«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», απελευθέρωσαν 10 τοποθεσίες σε δύο ημέρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η απόφαση για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας για πλήγμα σε ρωσικό έδαφος ελήφθη εδώ και πολύ καιρό. Τώρα προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται πιο ωραίο, πιο ευπαρουσίαστο και κομψό για το κοινό» δήλωσε.

Νέα πακέτα βοήθειας

Οι πιέσεις του Ουκρανού προέδρου για περαιτέρω βοήθεια, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, καθώς, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας, 700 εκ. δολαρίων και 600 εκ λιρών αντίστοιχα. Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για τα επόμενα 100 χρόνια.

Οι αντιδράσεις από το Κρεμλίνο ήταν έντονες, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να εξαπολύει απειλές κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα μάλιστα που οι μεγάλες κοινές με την Κίνα στρατιωτικές ασκήσεις είναι σε εξέλιξη. «Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι υποσχέθηκε στην Ουκρανία 100 χρόνια υποστήριξης. 1) Λέει ψέματα. 2) Η λεγόμενη Ουκρανία δεν θα διαρκέσει το ένα τέταρτο αυτού του χρόνου. 3) Το νησί που ονομάζεται Βρετανία είναι πιθανό να βυθιστεί τα επόμενα χρόνια. Τα υπερηχητικά μας βλήματα θα βοηθήσουν αν χρειαστεί» τόνισε.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη Μόσχα να μην έχει κάνει ακόμα κάποια τοποθέτηση.

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΝΑΤΟειδήσεις τώρα