Κόσμος|14.09.2024 22:33

Πώς η Τουρκία και η Ουκρανία εμβαθύνουν τους εμπορικούς δεσμούς εν μέσω πολέμου

Μαρία Ζαχαράκη

Τουρκία και Ουκρανία προχωρούν στην υλοποίηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, που υπογράφηκε το Φεβρουάριο 2022, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάργηση των τελωνειακών δασμών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, όπως βιομηχανικά και γεωργικά αγαθά, υφάσματα, ενδύματα, αυτοκίνητα, λευκές συσκευές, φρούτα και λαχανικά. Η αναμενόμενη αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου υπολογίζεται στο 25% μέσα σε λίγα χρόνια, παρά τον πόλεμο.

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς επενδυτές στην Ουκρανία, ειδικά στον τομέα των κατασκευών. Ακόμη και εν μέσω πολέμου, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην ουκρανική οικονομία και τώρα 800 τουρκικές επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών λειτουργούν στην Ουκρανία. Οι τουρκικές εταιρείες είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτών στην Ουκρανία και είναι επίσης ηγέτες σε τουλάχιστον 10 τομείς στην Ουκρανία. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν ολοκληρώσει έργα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, η συνεργασία αυτή διακυβεύεται από τους συνεχιζόμενους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τουρκικούς δρόμους για να παρακάμψει διεθνείς κυρώσεις. Οι Ουκρανοί ανησυχούν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, κυρίως λόγω των προμηθειών νιτροκυτταρίνης, που χρησιμοποιείται στον πόλεμο εναντίον τους, και των ρωσικών πωλήσεων σιτηρών μέσω τουρκικών κόμβων.

H οικονομία των drones

Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο του εμπορίου καταλαμβάνουν και τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, που πουλάει η Τουρκία στην Ουκρανία. Κι όχι μόνο drones, αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πλατφόρμες που η Τουρκία έχει αρχίσει να εξάγει σε μεγαλύτερο αριθμό. Οι τουρκικές εξαγωγές άμυνας στην Ουκρανία υπολογίστηκαν στα 60 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΤουρκίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα