Κόσμος|15.09.2024 12:59

Κοσμική ακτινοβολία, υποχρεωτική γυμναστική: Η σκληρή καθημερινότητα για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες στον ISS

Newsroom

Οι αστροναύτες Sunita Williams και Barry Wilmore παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω σοβαρής βλάβης στο διαστημόπλοιό τους, το Boeing Starliner. Εξαιτίας αυτής της βλάβης, η επιστροφή τους στη Γη έχει αναβληθεί για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ αρχικά είχαν προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόνο για 8 ημέρες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με παραμονή διάρκειας πάνω από οχτώ μήνες.

Περιορισμένος χώρος

Με το διαστημόπλοιο που θα τους έφερνε πίσω να έχει υποστεί ζημιές, η καθημερινή τους ζωή στον σταθμό είναι γεμάτη προκλήσεις. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρου, σε συνδυασμό με τις σωματικές και ψυχικές πιέσεις, καθώς και οι απαιτήσεις της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τους αναγκάζουν να προσαρμόζονται συνεχώς. Παρά τα προβλήματα, οι αστροναύτες συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, περιμένοντας την επιστροφή τους στη Γη με έναν πύραυλο της SpaceX.

Όταν η Sunita Williams γιορτάσει τα 59α γενέθλιά της την Πέμπτη, η περίσταση δεν θα μοιάζει με αυτή που είχε σχεδιάσει. Αντί να βρίσκεται με την οικογένειά της στο Χιούστον, θα περάσει τη μέρα της στον ISS, 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Μαζί με τον συνάδελφό της, Barry Wilmore, 61 ετών, παραμένουν αποκλεισμένοι στον σταθμό μετά τη σοβαρή βλάβη στο Boeing Starliner. Η αποστολή τους, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου για μια δοκιμή οκτώ ημερών, παρατάθηκε απροσδόκητα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πώς θα επιστρέψουν

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αστροναύτες πίστευαν τόσο πολύ ότι θα επέστρεφαν σύντομα, που άφησαν πίσω προσωπικά τους αντικείμενα για να εξοικονομήσουν χώρο για επιστημονικό εξοπλισμό, μια απόφαση που τώρα έχουν μετανιώσει. Η επιστροφή τους αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν η SpaceX θα στείλει έναν πύραυλο Dragon για να τους φέρει πίσω στη Γη. Μέχρι τότε, οι δύο αστροναύτες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ζωής στο διάστημα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο ISS είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί επτά άτομα, αλλά αυτήν τη στιγμή οι αστροναύτες είναι 12, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο. Έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βαρδιών για να διασφαλίσουν ότι όλοι θα μπορέσουν να ξεκουραστούν στα έξι υπνοδωμάτια που υπάρχουν. Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί πολλές προκλήσεις, καθώς επηρεάζει βασικές σωματικές λειτουργίες και έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Οι αστροναύτες χάνουν μυϊκή και οστική μάζα, ενώ οι κινήσεις των υγρών στο σώμα είναι απρόβλεπτες και η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα για παρατεταμένα διαστήματα λόγω έλλειψης προμηθειών.

Για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, γυμνάζονται δύο ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, όπως διαδρόμους και μηχανήματα αντίστασης. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις της μηδενικής βαρύτητας στο σώμα είναι εμφανείς, καθώς το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί πλήρως. Επιπρόσθετα, οι συναισθηματικές δυσκολίες είναι έντονες, καθώς χάνουν σημαντικά γεγονότα στη Γη -ο Wilmore θα χάσει την 30ή επέτειο γάμου του και η Williams νοσταλγεί την παρέα των φίλων και των σκύλων της. Παρ' όλα αυτά, και οι δύο παραμένουν αισιόδοξοι, κατανοώντας τους κινδύνους του επαγγέλματός τους.

Η ομάδα στον ISS συνεχίζει να εργάζεται στις επιστημονικές έρευνες, να εκτελεί εργασίες συντήρησης και να επιδιορθώνει προβλήματα, όπως αυτό της τουαλέτας του σταθμού. Η Williams, που είχε συμμετάσχει σε μαραθώνιο στο διάστημα το 2007, ίσως βρει κάποια χαρά στο γεγονός ότι η οικογένειά της έστειλε βούτυρο φυστικιού για τα γενέθλιά της. Εν τω μεταξύ, οι αστροναύτες παραμένουν συγκεντρωμένοι στις αποστολές τους, προσαρμόζονται στις δύσκολες συνθήκες και περιμένουν την επιστροφή τους στη Γη, η οποία έχει καθυστερήσει για αρκετούς μήνες.

διάστημαΔιεθνής Διαστημικός Σταθμόςαστροναύτεςειδήσεις τώρα