Κόσμος|16.09.2024 10:45

Τραμπ: Η νέα απόπειρα δολοφονίας του είναι άλλη μια σκοτεινή στιγμή με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες για τις ΗΠΑ

Newsroom

Οι ΗΠΑ, δύο φορές μέσα σε δύο μήνες, απέφυγαν... στο 90' την τραγωδία της δολοφονίας σημαντικού πολιτικού προσώπου εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή (15/9) έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρη τη βαθιά πόλωση του αμερικανικού έθνους -μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Το γεγονός πως τέτοια περιστατικά πλέον συμβαίνουν συχνά, δείχνει την έξαρση της βίας που είναι μια μόνιμη «σκιά» πάνω από την αμερικανική πολιτική.

Μετά από δεκαετίες χωρίς απόπειρα δολοφονίας κατά υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας, μια τρομακτική πραγματικότητα φέτος αναβίωσε: όσοι προσφέρονται για το ανώτατο αξίωμα θέτουν δυνητικά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Γρήγορες αντιδράσεις από φίλους και εχθρούς του Τραμπ

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ο συνεργάτης της Τιμ Γουόλτς και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν άμεσα την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι άτομο που ήταν ύποπτο ότι σχεδίαζε να στοχεύσει τον Τραμπ σε ένα από τα γήπεδα γκολφ του στη Φλόριντα εντοπίστηκε πριν προλάβει να πυροβολήσει και ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής.

Η Χάρις δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Χαίρομαι που είναι ασφαλής. Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Όπως γράφει το CNN, όσο «ψυχρό» κι αν είναι να εξετάζονται οι πολιτικές προεκτάσεις αμέσως μετά από μια προφανή απόπειρα δολοφονίας, τα πάντα στην Αμερική πολιτικοποιούνται μέσα σε λίγα λεπτά -ειδικά όταν απομένουν 50 ημέρες μέχρι τις εκλογές.

Ο Τραμπ -ο οποίος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που επέζησε από την πρώτη, πολύ πιο κοντινή απόπειρα δολοφονίας του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια στις 13 Ιουλίου, σηκώθηκε όρθιος και είπε: «Μάχη, μάχη, μάχη»- τώρα κυκλοφόρησε άμεσα ένα email για συγκέντρωση χρημάτων που έγραφε: «Είμαι ασφαλής και καλά»!

«Τίποτα δεν θα με καθυστερήσει. Δεν θα εγκαταλείψω!» έγραψε ο Τραμπ στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέπεμπε σε ιστότοπο που επιτρέπει στους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές.

Και μία από τις κορυφαίες συμμάχους του πρώην προέδρου, η βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στεφανίκ, εξέδωσε δήλωση με την οποία επανέλαβε την άποψη ότι ο Τραμπ γλίτωσε από τη... θεία πρόνοια, η οποία ήταν ένα θέμα που αναφερόταν συνεχώς στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Η πρόεδρος του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι μετά τα όσα συνέβησαν, η χώρα είχε πλέον καθήκον να εκλέξει τον Τραμπ. «Ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να προσέχει τον πρόεδρο Τραμπ. Ως Αμερικανοί πρέπει να τον στηρίξουμε ενωμένοι τον Νοέμβριο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, αφού επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή, υποστήριξε ότι ο Τραμπ ευνοήθηκε από θεϊκή παρέμβαση και «πούλησε» το αφήγημα ότι ο Τραμπ είναι ανίκητος. «Κανένας ηγέτης στην αμερικανική ιστορία δεν έχει υπομείνει περισσότερες επιθέσεις και παρέμεινε τόσο δυνατός και ανθεκτικός. Είναι ασταμάτητος».

Αυτή η αντίληψη ότι ο Τραμπ προστατεύεται από τον Θεό έδωσε στους υποστηρικτές του στο συνέδριο του Μιλγουόκι την αίσθηση ότι ήταν προορισμένος για τη νίκη. Οι υποθέσεις αυτές μετριάστηκαν, ωστόσο, όταν ο Μπάιντεν ανέβαλε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, επιτρέποντας στον Χάρις να μπει στο παιχνίδι και να αλλάξει τα δεδομένα.

Ερωτήσεις προς τη Μυστική Υπηρεσία

Ο άνδρας που συνελήφθη για την προφανή απόπειρα δολοφονίας είχε εντοπιστεί από τη Μυστική Υπηρεσία και άλλες φορές κοντά στον πρώην πρόεδρο στο Τραμπ.

Η Στεφανίκ διερωτήθηκε πώς «επετράπη σε έναν δολοφόνο να πλησιάσει ξανά τόσο κοντά στον πρόεδρο Τραμπ;». Και πρόσθεσε: «Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη απαντήσεων για τη φρικτή απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια και περιμένουμε να υπάρξει μια σαφής εξήγηση για το τι συνέβη σήμερα στη Φλόριντα». Η αμφισβήτηση της Ρεπουμπλικανής από τη Νέα Υόρκη προς τη Μυστική Υπηρεσία είναι πιθανό να προϊδεάσει για τη συζήτηση των επόμενων ημερών σχετικά με το επίπεδο προστασίας του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ έχει ήδη υπονοήσει, χωρίς αποδείξεις, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο Χάρις ήταν συνένοχοι στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια, επειδή ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησαν ως όπλο το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας έρχεται με φόντο μια ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία που αψήφησε τις προβλέψεις. Για πρώτη φορά από το 1968, ένας εν ενεργεία πρόεδρος διέκοψε την εκστρατεία επανεκλογής του μέσα σε λίγους μήνες από τις εκλογές, κάνοντας άθελά του χώρο για την αντιπρόεδρό του, η οποία έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα αρχηγός.

Από την άλλη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι καταδικασμένο και αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές κατηγορίες για την πρωτοφανή προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές. Εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα είναι μόλις ο δεύτερος πρόεδρος που ηττήθηκε και τελικά κέρδισε μια δεύτερη θητεία αργότερα.

Οι ενέργειες του πρώην προέδρου τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθούνται στενά. Μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας, ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τη χώρα να ενωθεί. Όμως η υπόσχεσή του για ενότητα δεν κράτησε πολύ περισσότερο από το πρώτο τρίτο της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που κατέληξε στον χαρακτηριστικό διχασμό πάνω στον οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα.

Ο Τραμπ έχει επίσης επανειλημμένα αγνοήσει τη συμβουλή ανώτερων Ρεπουμπλικανών και της ομάδας της προεκλογικής του εκστρατείας να παραμείνει σε ένα αιχμηρό, συνοπτικό επιχείρημα κατά της Χάρις. Θα ήθελαν να επικεντρωθεί στον ρόλο της στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να παλεύουν με τις υψηλές τιμές παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Έτσι, ακόμη και αν οι σύμβουλοί του τον συμβουλεύσουν να ανανεώσει το θέμα της εθνικής ενότητας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τραμπ θα τους ακούσει ή θα το θεωρήσει προς το πολιτικό του συμφέρον.

Άλλη μια φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του είναι πιθανό να έχει κάποιο επίπεδο προσωπικού αντίκτυπου στον πρώην πρόεδρο. Τις ημέρες αφότου απέφυγε οριακά τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ φάνηκε αρχικά συγκρατημένος. Αλλά από τότε έχει επιστρέψει στον ατίθασο εαυτό του και, αν μη τι άλλο, η ρητορική του έχει γίνει ακόμη πιο ακραία. Πρόσφατα προειδοποίησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα στρέψει τον νόμο εναντίον τους και θα τους κλείσει μέσα, αν θεωρήσει ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες.

Αμέσως μετά το περιστατικό της Κυριακής, οι περισσότεροι αντίπαλοι του Τραμπ επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της ψυχραιμίας σε μια ασταθή στιγμή. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε μια δημοκρατία η προσπάθεια φίμωσης οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου με τη βία. Ταυτόχρονα, όμως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συζήτηση για τον βαθμό στον οποίο ο πρώην πρόεδρος συνέβαλε στην υποδαύλιση των διχασμών του έθνους.

Νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος και ο υποψήφιος συνεργάτης του, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς, αύξησαν τις πολιτικές εντάσεις. Και οι δύο Ρεπουμπλικανοί πρόβαλαν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι Αϊτινοί πρόσφυγες στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο κλέβουν και τρώνε κατοικίδια ζώα. Οι αντίπαλοι του Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη φυλετική δημαγωγία του θέτει σε κίνδυνο ζωές.

Σε μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή, ο Βανς επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί για τους μετανάστες από την Αϊτή -οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες- επιβεβαιώθηκαν από καταγγελίες ορισμένων ψηφοφόρων του.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου θα προκαλούσε κύμα συμπάθειας -που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτική ώθηση. Αλλά το τελευταίο παρ' ολίγον χτύπημα για τον Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που ο αγώνας με τη Χάρις είναι πόντο - πόντο. 

Ο πρώην πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που αποσκοπεί στο να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η δεύτερη προφανής απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη.

Εν τέλει, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η απρόβλεπτη και επικίνδυνη προεκλογική περίοδος.

ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπΚάμαλα Χάριςειδήσεις τώρα