Κόσμος|16.09.2024 18:00

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Ο δράστης είχε εκδώσει βιβλίο κατά του πρώην προέδρου

Newsroom

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση και το παρελθόν του Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος φέρεται να είναι ο 58χρονος συλληφθείς για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα) στη λέσχη γκολφ της Φλόριντα.

Επικριτής του Τραμπ

Σύμφωνα με το CNN, ο άνδρας είχε δείξει το μίσος του προς τον Ντόναλντ Τραμπ – τον άντρα που κάποτε υποστήριζε αλλά αργότερα αποκάλεσε «ηλίθιο», «γελοίο» και «ανόητο» – στο επίκεντρο μιας φλύαρης και φανταστικής κοσμοθεωρίας που επίσης επικεντρωνόταν στην Ουκρανία, την Ταϊβάν, τη Βόρεια Κορέα και αυτό που ονόμαζε «το τέλος της ανθρωπότητας».

Ο 58χρονος, είχε διαδηλώσει στο Κίεβο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και εξέφρασε τις ιδέες του σε ένα βιβλίο 291 σελίδων του οποίου εκδότης είναι ο ίδιος.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι ο Ρουθ, ο οποίος έχει μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία στη Χαβάη, σχεδίαζε να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο την Κυριακή, ενώ αυτός έπαιζε γκολφ, με τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ να πυροβολούν έναν άντρα με όπλο στους θάμνους κοντά στο γήπεδο του γκολφ. Στη συνέχεια συνελήφθη αφού σταμάτησε σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Για χρόνια, επέκρινε όχι μόνο τον Τραμπ, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, περιγράφοντας τον Τραμπ ως «την επιλογή μου» στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά αργότερα έγραψε ότι «έχω το θάρρος να παραδεχτώ ότι έκανα ένα τρομερό λάθος».

Ποιος είναι ο Ράιαν Γουέσλεϊ Ρουθ

Οι σκέψεις και οι εμμονές του Ρουθ για την παγκόσμια πολιτική φάνηκαν ιδεαλιστικές σε μερικούς που τον γνώρισαν, αλλά τα γραπτά του δείχνουν πως έγινε όλο και πιο πολεμικός απέναντι στις γεωπολιτικές δυνάμεις που κατηγορούσε.

Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες, αντίθετα, φαίνονται σχετικά ασήμαντες. Στη σελίδα του στο LinkedIn, ο Ρουθ ανέφερε ότι ίδρυσε μια εταιρεία το 2018 που ονομάζεται Camp Box Honolulu στη Χαβάη, η οποία κατασκευάζει αποθηκευτικές μονάδες και μικρά σπίτια. Ένα άρθρο στην εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser ανέφερε ότι δώρισε μια κατασκευή για άστεγους.

Ο Ρουθ έχει επίσης δεσμούς με τη Βόρεια Καρολίνα, όπου τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι εγγράφηκε ως «ανεξάρτητος» ψηφοφόρος χωρίς κομματική προτίμηση το 2012. Ψήφισε στις δημοκρατικές προκριματικές εκλογές της πολιτείας τον Μάρτιο αυτού του έτους, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία.

Τα κρατικά αρχεία που χρονολογούνται από δεκαετίες δείχνουν επίσης ότι ο Ρουθ είχε προηγούμενες συγκρούσεις με τον νόμο – συμπεριλαμβανομένης της σύλληψής του το 2002 αφού οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και φέρεται να έβαλε το χέρι του σε όπλο, και στη συνέχεια διέφυγε και οχυρώθηκε σε μια επιχείρηση.

Έχει επίσης εμπλακεί σε πολλές δικαστικές υποθέσεις από τη δεκαετία του 1990, με τις αρχές να τον κατηγορούν επανειλημμένα ότι δεν πλήρωνε τους φόρους του στην ώρα τους. Σε διάφορες αστικές υποθέσεις, δικαστές διέταξαν επίσης τον Ρουθ να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ενάγοντες.

Ποιες ήταν οι απόψεις του Ρουθ για τον Τραμπ;

Ο Ρουθ έγινε ένθερμος όταν έγραφε για τον Τραμπ και σχολίαζε συχνά τις τρέχουσες εξελίξεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Ρουθ φάνηκε να λέει ότι είχε ψηφίσει τον Τραμπ το 2016, αλλά ότι από τότε απέσυρε την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο.

«Εγώ και ο κόσμος ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν διαφορετικός και καλύτερος από τον υποψήφιο, αλλά όλοι απογοητευτήκαμε πολύ και φαίνεται να χειροτερεύεις», έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Θα χαρώ όταν φύγεις».

Ο Ρουθ ανέφερε επίσης τον Τραμπ στο βιβλίο του, το οποίο εμφανίζεται στο Amazon χωρίς εκδότη και έχει τίτλο «Ο Ανεπικράτητος Πόλεμος της Ουκρανίας: Το Μοιραίο Λάθος της Δημοκρατίας, η Παγκόσμια Εγκατάλειψη και ο Παγκόσμιος Πολίτης - Ταϊβάν, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και το τέλος της Ανθρωπότητας».

Σε εκείνη την έκδοση, περιέγραψε την απόσυρση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2018 ως ένα «τεράστιο λάθος» που έφερε την Τεχεράνη πιο κοντά στη Μόσχα, την οποία στη συνέχεια προμήθευσε με drones που προκάλεσαν καταστροφή στην Ουκρανία.

Σχολίασε ακόμα την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, όταν ο πρώην πρόεδρος τραυματίστηκε από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια τον Ιούλιο. Ο Ρουθ ενθάρρυνε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να επισκεφθούν τους τραυματίες του περιστατικού, λέγοντας: «Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα».

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΟυκρανίααπόπειρα δολοφονίαςειδήσεις τώρα