Κόσμος|20.09.2024 11:57

Μέση Ανατολή: Θέλει πόλεμο ευρείας κλίμακας ο Λίβανος; Το Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ πως «θα πληρώσει»

Newsroom

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (19/9) την πιο σοβαρή τους επίθεση στον νότιο Λίβανο, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο πολέμου. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πάνω από 52 πλήγματα.

Οι IDF δήλωσαν, μάλιστα, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν 100 σταθμούς εκτόξευσης πυραύλων, υποσχόμενοι ότι «οι στρατιωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν» και πως η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει το τίμημα».

Τρεις λιβανέζικες πηγές ασφαλείας δήλωσαν, σύμφωνα με το Skynews, ότι πρόκειται για τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση τον Οκτώβριο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όσο ο Νασράλα μιλούσε για «κήρυξη πολέμου», η Χεζμπολάχ «χτυπούσε» το Ισραήλ

Τα ισραηλινά χτυπήματα έγιναν αφού ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε ήδη ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» όταν εξερράγησαν βομβητές και ασύρματοι -που σκότωσαν 37 και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Είπε ότι οι επιθέσεις «θα μπορούσαν να είναι... κήρυξη πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η Χεζμπολάχ χτύπησε τουλάχιστον τέσσερις φορές στο βόρειο Ισραήλ, ενώ δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», είπε στον Νασράλα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσεΐν Σαλαμί.

Επίσης, το Ισραήλ έχει αρχίσει να μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά του με τον Λίβανο, από την Τετάρτη, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Θέλει πόλεμο ευρείας κλίμακας η Χεζμπολάχ;

Μια σημαντική μακροπρόθεσμη συνέπεια των εκρήξεων των βομβητών και των ασύρματων θα είναι ότι η Χεζμπολάχ «θα πρέπει τώρα να διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών στο εσωτερικό της οργάνωσης», λέει ένας ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας και πολιτικής της Μέσης Ανατολής.

Ο Magnus Norell δηλώνει στο Skynews ότι η «στρατηγική νίκη για το Ισραήλ» ήταν «η διακοπή των επικοινωνιακών συστημάτων της Χεζμπολάχ έτσι, με ένα χτύπημα».

Αλλά λέει ότι «η μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι πως η Χεζμπολάχ θα πρέπει τώρα να διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών στο εσωτερικό της οργάνωσης: Ποιος το διέρρευσε αυτό; Πώς συνέβη;».

«Και αυτή η μακροπρόθεσμη συνέπεια, νομίζω, θα είναι η πιο σοβαρή για τη Χεζμπολάχ».

Σε απάντηση στην επίθεση, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε «να αρχίσει να προσπαθεί να δολοφονήσει Ισραηλινούς, χτυπώντας ισραηλινούς εβραϊκούς στόχους στο εξωτερικό, κάτι που κάνει εδώ και πολύ καιρό», λέει ο Norell.

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Χεζμπολάχ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», κατέληξε.

Αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως το Ισραήλ συμμετείχε στην κατασκευή των βομβητών

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λέει πως το Ισραήλ συμμετείχε στην κατασκευή των βομβητών που χτύπησαν τον Λίβανο.

Το Ισραήλ συμμετείχε στην κατασκευή των βομβητών που εξερράγησαν σε πράκτορες της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, ενώ αυτού του είδους η επιχείρηση σχεδιάζεται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, επιβεβαίωσε πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο ABC News.

Η CIA από καιρό δεν ήθελε να εφαρμόσει αυτή την τακτική, επειδή ο κίνδυνος για τους αθώους ήταν πολύ μεγάλος, είπε η πηγή.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στην κατασκευή αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times.

πόλεμοςΙσραήλΧεζμπολάχΛίβανοςειδήσεις τώρα