Κόσμος|20.09.2024 14:47

Σοκαριστικό βίντεο του AP: Ισραηλινοί στρατιώτες πετούν από ταράτσες σορούς Παλαιστινίων

Newsroom

Σοκ προκαλεί βίντεο που τράβηξε δημοσιογράφος του Associated Press που δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να πετούν από ταράτσες τις σορούς τριών ανθρώπων, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης την Πέμπτη. 

Δημοσιογράφος του AP στην πόλη Καμπατίγια είδε τρεις στρατιώτες να πετούν τα πτώματα στο κενό.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά ύποπτων παραβιάσεων που δείχνουν υπερβολική βία κατά των Παλαιστινίων, από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ λέει πως θα γίνει έρευνα 

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που δεν συμπίπτει με τις αξίες των IDF και τις προσδοκίες από τους στρατιώτες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «το περιστατικό εξετάζεται».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν τέσσερις μαχητές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Καμπατίγια την Πέμπτη.

Τα σοκαριστικά πλάνα 

Στο βίντεο που εξασφάλισε το AP, τρεις στρατιώτες φαίνονται να σηκώνουν ένα πτώμα και στη συνέχεια να το σέρνουν προς την άκρη της στέγης, ενώ άλλοι στρατιώτες στέκονται στο έδαφος από κάτω. Οι στρατιώτες στη συνέχεια  κοιτάζουν κάτω και πετούν τη σορό.

Σε μια παρακείμενη στέγη, κρατούν ακόμη ένα, προφανώς άψυχο σώμα από τα άκρα του και το πετούν επίσης.

Σε μια τρίτη περίπτωση, ένας στρατιώτης κλωτσάει ένα πτώμα στο κενό.

Οι φωτογραφίες που κατέγραψε το AP κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Πέμπτης δείχνουν μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να κινείται κοντά στα κτίρια όπου έπεσαν τα πτώματα.

Οι ταυτότητες των νεκρών και τα αίτια του θανάτου τους δεν έχουν ανακοινωθεί.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Όταν ολοκληρώνουν τις επιδρομές, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνήθως αφήνουν πίσω τους κάθε Παλαιστίνιο που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά.

Περιστασιακά πηγαίνουν και κάποια πτώματα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι στρατιώτες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα νεκρά σώματα, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών μαχητών, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική ανάγκη να γίνει αυτό. Είναι απλώς ένας άγριος τρόπος μεταχείρισης των σορών των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Shawan Jabarin, διευθυντής της παλαιστινιακής ομάδας για τα δικαιώματα Al-Haq, ο οποίος είδε τις εικόνες.

Ο Jabarin δήλωσε ότι το βίντεο ήταν σοκαριστικό αλλά όχι κάτι που του προκαλεί έκπληξη, ενώ σημείωσε πως αμφιβάλλει αν το Ισραήλ θα ερευνήσει σωστά το περιστατικό. Ο ισραηλινός στρατός σπάνια διώκει στρατιώτες σε περιπτώσεις αναφερόμενων βλαβών σε Παλαιστίνιους, λένε ομάδες δικαιωμάτων.

ειδήσεις τώραΔυτική ΌχθηΠαλαιστίνιοιστρατόςΙσραήλ