Κόσμος|20.09.2024 16:39

ΕΕ: Δίνει δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί στην άντληση δανείου ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας και του στρατού, καθώς η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο χώρα προσπαθεί να αντισταθεί σε μια νέα ρωσική επίθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και έχει κάνει εδαφικές προόδους στα ανατολικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το δάνειο

Το δάνειο ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο, υποσχόμενη «μέγιστη ευελιξία» στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα.

«Η Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές σας με απροκάλυπτο και μοχθηρό τρόπο για να προσπαθήσει να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε αυτή την πρόκληση να κρατήσετε τα φώτα αναμμένα, να κρατήσετε τους ανθρώπους σας ζεστούς, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, και να κρατήσετε την οικονομία σας σε λειτουργία, καθώς παλεύετε για την επιβίωσή σας», πρόσθεσε.

Το μερίδιο της ΕΕ

Η υπόσχεση αντιπροσωπεύει το μερίδιο της ΕΕ στο σχέδιο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (46 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχαν υποσχεθεί οι σύμμαχοι της G7 στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Η αρχική ιδέα προέβλεπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεισέφεραν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία θα δέσμευαν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Όμως η πρωτοβουλία της G7 έχει βαλτώσει σε τεχνικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς να διαφαίνεται εύκολη λύση.

Καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ για τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ομοφωνία, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η Ουγγαρία, το πιο φιλικό προς τη Ρωσία κράτος μέλος, θα μπορούσε μια μέρα να ασκήσει βέτο, να ξεπαγώσει τα χρήματα και να προκαλέσει τη διάλυση ολόκληρου του δανείου, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους να πληρώσουν το λογαριασμό της αποπληρωμής από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

ειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗΠΑΒολοντιμίρ ΖελένσκιOύρσουλα φον ντερ Λάιεν