Κόσμος|20.09.2024 18:38

Χεζμπολάχ: Ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» ήταν ο στόχος του Ισραήλ στη Βηρυτό

Newsroom

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έλαβε χώρα στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής φέρεται να είχε ως στόχο τον Ιμπραήμ Ακίλ, ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Tahsin, κατέχει τη δεύτερη θέση στη στρατιωτική ιεραρχία της οργάνωσης, μετά τον Φουάντ Σουκρ, που δολοφονήθηκε πρόσφατα από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Βηρυτό. Ο Ακίλ, ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της Χεζμπολάχ, αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ λόγω του σημαντικού ρόλου του.

Είχε τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ασυρμάτων

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, ο Ακίλ πήρε σήμερα εξιτήριο από νοσοκομείο στη Βηρυτό, όπου είχε νοσηλευτεί μετά από τραυματισμό που υπέστη κατά τις εκρήξεις που αφορούσαν τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ.

Ως μέλος του «Συμβουλίου Τζιχάντ», της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ, ο Ακίλ κατέχει εξέχουσα θέση. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την επιβίωσή του από την πρόσφατη αεροπορική επίθεση είναι μέχρι στιγμής ασαφείς.

Ο Ακίλ είναι καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας εμπλακεί σε πολυάριθμες τρομοκρατικές ενέργειες. Στο παρελθόν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 63 ατόμων. Επιπλέον, συμμετείχε σε απαγωγές Αμερικανών και Γερμανών πολιτών στον Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1980, γεγονότα που τον κατέστησαν έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.

Επικηρυγμένος για 7 εκατ. δολάρια

Το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον ανακήρυξε «Παγκόσμιο Τρομοκράτη» και προσέφερε αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν για συμμετοχή σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων τις δεκαετίες του 1980 και 1990, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983.

Η αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό εντάσσεται σε μια διαρκή σειρά επιθέσεων του Ισραήλ, με στόχο την αποδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος της Χεζμπολάχ και την εξουδετέρωση των ηγετικών της στελεχών. Η ένταση στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης.

Μέση ΑνατολήΧεζμπολάχειδήσεις τώραΙσραήλΒηρυτόςΗΠΑ