Κόσμος|22.09.2024 22:57

Χαμάς: Θρίλερ με την τύχη του Γιαχία Σινουάρ, νέου ηγέτη της οργάνωσης

Newsroom

Οι IDF δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν τις αναφορές σχετικά με τον πιθανό θάνατο του αρχηγού της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, οι οποίες τις τελευταίες ώρες έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ισραήλ.

Πού βρίσκεται ο Σινουάρ;

Σύμφωνα με την έγκυρη Haaretz, ο νέος ηγέτης της Χαμάς δεν είχε επαφή με κανέναν εκτός της οργάνωσής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Σινουάρ κρύβεται στα τούνελ της Γάζας μετά τη σφαγή στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προσπαθώντας να αποφύγει την ισραηλινή καταδίωξη.

Για σχεδόν 11 μήνες, ο Σινουάρ διατηρούσε επικοινωνία με τους πράκτορές του εκτός των σηράγγων και, έμμεσα, με χώρες που μεσολαβούσαν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, συνήθως μέσω μεσαζόντων.

Πρόσφατα, ωστόσο, η επικοινωνία μεταξύ του Σινουάρ και του εξωτερικού κόσμου έχει διακοπεί. Αυτό έχει περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των θέσεων των μερών.

Όπως μεταδίδει η Haaretz, η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας ερευνά αν ο Σινουάρ τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε μια από τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στα τούνελ της Γάζας ή αν διέκοψε σκόπιμα την επαφή για να μειώσει τις πιθανότητες να γίνει στόχος.

Τους τελευταίους μήνες, οι IDF και η Shin Bet σκότωσαν μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Mohammed Deif, Marwan Issa και Ayman Nofal. Ο Σινουάρ και ο αδελφός του Mohammed παραμένουν καταζητούμενοι και η αναζήτησή τους συνεχίζεται.

Θολό τοπίο

Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στη Haaretz ότι το Ισραήλ βομβάρδισε σήραγγες σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο Σινουάρ. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχει τραυματιστεί ή σκοτωθεί, καθώς δεν έχουν βρεθεί λείψανά του. Υπήρξαν προηγούμενες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου όπου ο Σινουάρ διέκοψε την επικοινωνία, παρατηρεί η ισραηλινή εφημερίδα.

Από την άλλη, η Jerusalem Post, επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές: Η πρώτη διέψευσε πλήρως την πληροφορία, μια άλλη πηγή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πραγματικές πληροφορίες σχετικά με αυτό, ενώ μια άλλη πηγή υπογράμμισε τις διαφωνίες εντός της στρατιωτικής κοινότητας γύρω από την τύχη του νέου ηγέτη της Χαμάς. Καμία πηγή δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση δολοφονίας που πραγματοποίησαν οι IDF για να τον σκοτώσουν.

Κατά την JPost είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένοι ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μεσαίου επιπέδου διοικητών της Χαμάς για να τους πείσουν να κάνουν κάποιες δικές τους συμφωνίες για ασυλία αν επιστρέψουν τους ισραηλινούς ομήρους που έχουν υπό την επιτήρησή τους.

Τον Δεκέμβριο, είχε μεταδοθεί ότι ο Σινουάρ ήταν νεκρός ή τραυματισμένος, είχε διαφύγει στο Σινά ή είχε αποκοπεί με άλλο τρόπο από το δίκτυό του και δεν είχε πλέον τη διοίκηση. Αργότερα αποδείχτηκε ότι απλά είχε χάσει την επαφή του ως μέρος της τακτικής του να κρύβεται, ή ότι όλες οι φήμες ήταν ψυχολογικός πόλεμος που προσπαθούσε να κάνει τη Χαμάς να λυγίσει αφού το Χαν Γιουνίς άρχισε να πέφτει στα χέρια των IDF.

Ισραήλειδήσεις τώραΧαμάςΛωρίδα της Γάζαςβομβαρδισμός