Κόσμος|23.09.2024 10:19

Λίβανος: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους αμάχους να απομακρυνθούν - Φόβοι για χερσαία επίθεση

Newsroom

Για άλλη μία μέρα «φλέγεται» η Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ λέει στους κατοίκους του Λιβάνου να απομακρυνθούν από τους στόχους της Χεζμπολάχ καθώς αρχίζουν «ευρεία» πλήγματα.

Η επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ εντείνεται, με μερικές από τις πιο έντονες αεροπορικές επιδρομές στη, σχεδόν ενός χρόνου, σύγκρουση.

Ο φόβος, τώρα, είναι ότι αυτό είναι το «πρελούδιο» μιας ευρύτερης επίθεσης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο με στόχο να απομακρυνθούν οι μαχητές από τα σύνορα, όπως γράφει σε ανάλυσή του το BBC.

Αυτό, θα δημιουργούσε τις συνθήκες για την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τις βόρειες κοινότητες -κάτι που το Ισραήλ λέει ότι είναι ο στόχος της εκστρατείας του.

Το Ισραήλ ίσως ελπίζει ότι με αυτή την πίεση η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό φαίνεται απίθανο.

Μια νέα μεγάλη σύγκρουση δεν θα περιοριστεί σε Λίβανο και Ισραήλ

Η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί μετά από μεγάλες απώλειες, αλλά δεν πτοείται. Μιλώντας στην κηδεία κορυφαίων διοικητών που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, ο νούμερο δύο της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα πτοηθεί και ορκίστηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση», δήλωσε. «Ο τίτλος της οποίας είναι "η ανοιχτή μάχη του ξεκαθαρίσματος"».

Αυτό που είναι επίσης ανησυχητικό είναι ότι, όπως είδαμε την Κυριακή (22/9), δεν εκτοξεύτηκαν μόνο ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, αλλά και πύραυλοι από μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στο Ιράκ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση είναι απίθανο να περιοριστεί στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Νέα φονική επίθεση στον Λίβανο μετά το βίαιο Σαββατοκύριακο

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) αναφέρει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα έξι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα (23/9) το πρωί.

Τα φονικά πλήγματα σημειώθηκαν στα περίχωρα της Μποντάι, μιας πόλης στην κοιλάδα Μπεκάα, στον βορειοανατολικό Λίβανο.

Οι σημερινές επιδρομές έρχονται μετά την όξυνση των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 150 βλήματα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF, σε αντίποινα, όπως είπε, για πρόσφατες επιθέσεις με στόχο την ίδια.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στον νότιο Λίβανο και δήλωσε ότι κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Αναμένονται μεγαλύτεροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες εκρήξεις στον νότιο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει αρχίσει εκτεταμένες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ, αφού εντόπισε σχέδια για μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ λέει ότι τα σημερινά πλήγματα αναμένεται να είναι πιο σημαντικά από τους χθεσινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπός της, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου έλαβαν μήνυμα να κρατούν αποστάσεις από τις θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή, είπε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους ακόμα πιο βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.

Ισραήλειδήσεις τώραΛίβανοςΧεζμπολάχ