Κόσμος|25.09.2024 17:49

Μυστήριο στην Κίνα: Επιφανής οικονομολόγος αγνοείται - Είχε ασκήσει κριτική στον Σι Τζινπίνγκ

Newsroom

Η τύχη επιφανούς οικονομολόγου στην Κίνα αγνοείται εντελώς σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μετά τα επικριτικά σχόλιά που έκανε κατά του πρόεδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο λόγος για τον 55χρονο Ζου Χενπένγκ - αναπληρωτή διευθυντή επί μία δεκαετία του Ινστιτούτου Οικονομικών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS), που αναφέρεται απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο της Κίνας και «διαμορφώνει την κομματική ιδεολογία για την υποστήριξη της ηγεσίας» -ο οποίος χάθηκε φότου έκανε σχόλια για την υποτονική οικονομία του ασιατικού γίγαντα και επέκρινε την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ σε μια ιδιωτική ομάδα WeChat.

Πηγές της αμερικανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι τα σχόλια του Κινέζου οικονομολόγου αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ο ίδιος συνελήφθη, ενώ το όνομά του απομακρύνθηκε από τον κατάλογο του προσωπικού μιας δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα του Πεκίνου.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στην Κίνα ήταν στα τέλη του περασμένου Απριλίου.

Αυξάνεται η λίστα με τις εξαφανίσεις

Πάντως, η εξαφάνιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο κατάλογο με τα πρόσωπα που τα ίχνη τους χάθηκαν. Στα τέλη του 2020 είχε εξαφανιστεί ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, λίγο αφότου κατηγόρησε το εποπτικό σύστημα της Κίνας ότι φρενάρει την καινοτομία, αλλά αργότερα επανεμφανίστηκε.

Τον περασμένο χρόνο κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Λι Σανγκφού, δύο μήνες αφότου είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, χωρίς να δώσουν εξήγηση ή να αναφέρουν τον αντικαταστάτη του. Ο Σανγκφού τελούσε υπό έρευνα για διαφθορά και τελικά αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, Ντονγκ Τζουν, στα τέλη του 2023.

ειδήσεις τώραΚίναεξαφάνισηΣι Τζινπίνγκ