Κόσμος|26.09.2024 12:41

Αποχή ή μήνυμα; Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία και δεν συμμετείχε στο δείπνο του Μπάιντεν

Μαρία Ζαχαράκη

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απέχει από το δείπνο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δεν πέρασε απαρατήρητη. Αν και οι λόγοι της απουσίας του δεν έγιναν επίσημα γνωστοί, η κίνηση αυτή δείχνει μία πολιτική απόσταση και έρχεται σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ακόμη τεταμένες, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξή της στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Τουρκία, χωρίς να παρευρεθεί στο καθιερωμένο δείπνο, που διοργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους ηγέτες.

Ο ανταποκριτής του NTV, Χιουσείν Γκιουνάι, μετέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος «έκανε πίσω» από το να παραστεί στο δείπνο και επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα του. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο NBC News, άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, κατηγορώντας την για υποστήριξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και το Λίβανο. Η στάση του Ερντογάν ενδεχομένως να θεωρείται ένα έμμεσο μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Διακριτή παρουσία της Εμινέ Ερντογάν

Παρά την «αποχή» του Τούρκου προέδρου, η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, παρευρέθηκε στο δείπνο που διοργάνωσε η Τζιλ Μπάιντεν για τις συζύγους των ηγετών. Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Εμινέ Ερντογάν ανέφερε ότι είχε «ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις» σχετικά με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ερντογάν, το «CAN», προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 09:30, σηματοδοτώντας το τέλος της σύντομης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

ΙσραήλΤζο ΜπάιντενΛωρίδα της ΓάζαςΕμινέ ΕρντογάνΛίβανοςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν