Κόσμος|27.09.2024 07:30

Μέση Ανατολή: Τι είναι η Μπλε Γραμμή που χωρίζει Λίβανο - Ισραήλ και είναι στο επίκεντρο της διαμάχης με τη Χεζμπολάχ

Newsroom

Η πρόταση ΗΠΑ – Γαλλίας για εκεχειρία μεταξύ Χεζμπολάχ - Ισραήλ αφορά την περιοχή της Μπλε Γραμμή. Πρόκειται για ένα γεωγραφικό όριο που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν, και έχει τεθεί από τον ΟΗΕ το 2000.

Επίσημα, αναφέρεται ως γραμμή απόσυρσης και όχι σύνορο που χωρίζει τις χώρες και πρόκειται για ένα σημείο που είναι στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης συνοριακής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Η χάραξη της Μπλε Γραμμής βασίστηκε στην ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού τον Μαρτίου 1978.

Στις 17 Απριλίου 2000, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο, η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν ήθελε να συμμετάσχει στη σήμανση των συνόρων. Έτσι, ο ΟΗΕ διεξήγαγε τη δική του έρευνα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. 

Οι χαρτογράφοι των Ηνωμένων Εθνών εργάστηκαν για να προσδιορίσουν μια γραμμή που θα έπρεπε να υιοθετηθεί για πρακτικούς λόγους την ισραηλινή αποχώρηση. Αν και συμφωνήθηκε ότι αυτή δεν θα ήταν επίσημη οριοθέτηση των συνόρων, ο στόχος ήταν να εντοπιστεί μια γραμμή στο έδαφος που να συμμορφώνεται στενά με τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια του Λιβάνου, λαμβάνοντας υπόψη τα καλύτερα διαθέσιμα χαρτογραφικά στοιχεία.

Όταν ολοκληρώθηκε η χάραξη της Γραμμής από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις τόσο του Ισραήλ, όσο και του Λιβάνου εξέφρασαν επιφυλάξεις, όμως αποδέχτηκαν ότι ο προσδιορισμός αυτής της γραμμής ήταν αποκλειστικά ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και επιβεβαίωσαν ότι θα σεβαστούν τη γραμμή όπως προσδιορίστηκε.

Παρά το γεγονός ότι η Μπλε Γραμμή γίνεται σεβαστή ως de facto σύνορο, παραμένει μια συνοριακή διαμάχη, με το Λίβανο να υποστηρίζει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει λιβανέζικα εδάφη.

ΙσραήλΧεζμπολάχειδήσεις τώραΜέση Ανατολή