Κόσμος | 26.09.2024 15:53

Ισραήλ: Ο στρατός έκανε άσκηση προσομοίωσης για επίγεια εισβολή στον Λίβανο

Newsroom

Άσκηση προσομοίωσης για επίγεια επίθεση στον Λίβανο πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος φαίνεται πως προετοιμάζεται για σκληρό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, την ώρα που υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστεί τελικά η εκεχειρία, που πρότειναν ΗΠΑ – Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός, η άσκηση έλαβε χώρα αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και προσομοίωσε χερσαίες επιχειρήσεις και μάχες σε «πολύπλοκο και ορεινό έδαφος».

Ισραηλινά πλήγματα ακριβείας στη Βηρυτό 

Την ίδια ώρα, εξαπολύθηκε ένα νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων ακριβείας στη Βηρυτό.

Μια πηγή που βρίσκεται κοντά στη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν έναν διοικητή της οργάνωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού το μεσημέρι της Πέμπτης και ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώνεται από την περιοχή.

Μόνο μέσα στη νύχτα, έπληξαν περίπου 75 στόχους στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτήρες και υποδομές της Χεζμπολάχ.

Απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία ο Νετανιάχου;

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει απαντήσει την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ενώ έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόταση που του έγινε για εκεχειρία.

«Οι ειδήσεις για την κατάπαυση του πυρός δεν είναι αληθινές. Πρόκειται για αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση για την υποτιθέμενη οδηγία να μετριαστούν οι μάχες στο βορρά είναι ψέματα: Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείο του.

Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες για μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ αποτελούν βασικό κίνητρο για το σημερινό ταξίδι του Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νετανιάχου δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μια εκεχειρία 21 ημερών.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κύριος λόγος για το ταξίδι του Νετανιάχου είναι οι διπλωματικές συνομιλίες και το μήνυμα στις χθεσινές ενημερώσεις του Ισραήλ ήταν ότι «το Ισραήλ ευνοεί μια διπλωματική λύση». 

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανοςΙσραήλειδήσεις τώραπόλεμοςΧεζμπολάχκατάπαυση πυρός