Κόσμος|27.09.2024 18:53

Πόλεμος στον Λίβανο: Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση – Θα είναι όσο το δυνατό «πιο σύντομη»

Newsroom

Μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα είναι όσο το δυνατό «πιο σύντομη»,  δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη πηγή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

«Θα προσπαθήσουμε να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Ετοιμαζόμαστε γι΄αυτό καθημερινά και είναι βέβαιο πως αυτό είναι ένα από τα μέσα» που έχουμε στη διάθεσή μας, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχοι, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που έχουν ενταθεί από τις αρχές της εβδομάδας, έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στις τάξεις της Χεζμπολάχ και έχουν μειώσει πολύ τις στρατιωτικές ικανότητες του κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το κάνει σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον σύμμαχό της, την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός από το να πλήξει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να εκτοξεύει πυρά εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, ο σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων που εξαπολύει το Ισραήλ από αέρος είναι να εξαλείψει τους στρατιωτικούς ηγέτες του σιιτικού κινήματος και να "καθαρίσει" τις μεθοριακές ζώνες στο βόρειο Ισραήλ, έτσι ώστε οι εκτοπισμένοι κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μετά τις δηλώσεις που έκανε προχθές, Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, ο οποίος μίλησε ενώπιον των στρατιωτών για την πιθανότητα «εισόδου στον Λίβανο» προκειμένου να «συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ», ο αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε σήμερα πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Τη Δευτέρα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν καθημερινά τα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, προκαλώντας την έξοδο περίπου 118.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας αρνήθηκε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώνουν μεγάλο αριθμό αμάχων: «Δεν είναι όπως δημοσιεύουν τα ονόματα των νεκρών. Πολλοί από αυτούς ήταν μέλη της Χεζμπολάχ», είπε, κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Απομακρύνεται η κατάπαυση πυρός με φόντο τις αντιφάσεις Νετανιάχου 

Η αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία τριών εβδομάδων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ φάνηκε να υποχωρεί, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε δύο αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με την πρόταση.

Στην τελευταία δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε ερωτηθεί σχετικά με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ:

«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να επιτρέψει στους ανθρώπους κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και σιγουριά στα σπίτια τους. Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτό, διότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απαραίτητος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση νωρίτερα την Πέμπτη, ωστόσο, είχε αναφέρει ότι η αναφορά «για κατάπαυση του πυρός είναι ανακριβής. Πρόκειται για μια αμερικανο-γαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει».

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Νετανιάχου φάνηκε να επαναλαμβάνουν την αντίδρασή του σε προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιο ανοιχτό σε συνομιλίες κατ' ιδίαν, προτού κάνει πίσω εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν παραπλανηθεί από τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι αρχικά είχαν πιστέψει ότι η κυβέρνησή του ήταν "σύμφωνη" με το σχέδιο για εκεχειρία 21 ημερών όταν ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν "συντονισμένη" με το Ισραήλ.

Ενόχληση Λευκού Οίκου

«Είχαμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κατά τη σύνταξή του και κατά την παράδοσή του, οι Ισραηλινοί ήταν πλήρως ενημερωμένοι και γνώριζαν πλήρως κάθε λέξη του», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα το έκαναν αν δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν δεκτό με τη σοβαρότητα με την οποία συντάχθηκε». Η δήλωση αργά το βράδυ ήρθε μετά την έκκληση του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν την πρόταση, λέγοντας ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την «ίδια την ύπαρξη» της χώρας του.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η αμερικανο-γαλλική πρόταση κατάπαυσης του πυρός είναι μια «ευκαιρία να δημιουργηθεί δυναμική, να γίνουν βήματα προς τον τερματισμό αυτής της κρίσης». Νωρίτερα, το γραφείο του Νετανιάχου - ο οποίος θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή - δήλωσε ότι οι IDF θα «συνεχίσουν να πολεμούν με πλήρη ισχύ» για να επιτύχουν τους πολεμικούς τους στόχους.

Αυτοί οι πολεμικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή στις εστίες τους περισσότερων από 60.000 Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ από τους βομβαρδισμούς της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, την επομένη της έναρξης του πολέμου στη Γάζα.

 Το Ισραήλ πραγματοποίησε αρκετά πλήγματα στη Βηρυτό 

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι σχεδόν 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ κλιμάκωσε δραματικά τις επιθέσεις που, όπως λέει, στοχεύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Οι IDF δήλωσαν ότι ένα χτύπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού σκότωσε τον επικεφαλής της δύναμης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Σουρούρ. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αρκετά πλήγματα στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, με στόχο ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ. Μετά την έκρηξη στη Βηρυτό, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη βόρεια ισραηλινή πόλη Σαφέντ, με μία να πλήττει δρόμο σε κοντινή πόλη. Συνολικά, 175 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο την Πέμπτη, δήλωσε ο στρατός. Οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν ή έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, ενώ ορισμένοι πυροδότησαν πυρκαγιές.

Οι IDF ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αναχαίτισαν έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και ενεργοποίησε τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε όλη την πυκνοκατοικημένη κεντρική περιοχή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Ένας άλλος πύραυλος από την Υεμένη προσγειώθηκε στο κεντρικό Ισραήλ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τα πλήγματα ήρθαν αφού ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι επανέλαβε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση, ενώ αναμένει την απόφαση για το αν θα προχωρήσει, και ότι η πολεμική αεροπορία μείωσε τα αποθέματα όπλων της Χεζμπολάχ και εργάζεται για να αποτρέψει τη μεταφορά περαιτέρω όπλων από το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην έκκληση για εκεχειρία, αν και η ίδια και το Ιράν που την υποστηρίζει έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις της μόνο αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Εμανουέλ Μακρόν - ο οποίος συνυπέγραψε μαζί με τον Τζο Μπάιντεν την πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών - δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για μια περιφερειακή κλιμάκωση εάν δεν συμφωνήσει στην εκεχειρία.

«Η πρόταση που έγινε είναι μια σταθερή πρόταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είχε προετοιμαστεί με τον ίδιο τον Νετανιάχου. Οι εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις μιας εκεχειρίας για τον Νετανιάχου έγιναν σαφείς όταν ο υπουργός εθνικής ασφαλείας του, Itamar Ben-Gvir, είπε στον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του, Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), δεν θα ψήφιζε με τον συνασπισμό αν η κυβέρνηση συμφωνούσε σε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τους κατοίκους του βορρά. Κάθε μέρα που ισχύει αυτή η εκεχειρία και το Ισραήλ δεν πολεμά στο βορρά, η Otzma Yehudit δεν δεσμεύεται στον συνασπισμό», δήλωσε ο Ben-Gvir σε συνεδρίαση του κόμματος. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Δημοκρατών, Γιαΐρ Γκολάν, τάχθηκε επίσης κατά της δέσμευσης για εκεχειρία τριών εβδομάδων, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσει σε εκεχειρία λίγων ημερών για να δει πόσο καλά εφαρμόζεται.

Ισραήλκατάπαυση πυρόςΜπένιαμιν ΝετανιάχουΧεζμπολάχειδήσεις τώραΛίβανος