Κόσμος|30.09.2024 14:21

Το Ισραήλ προαναγγέλλει επιθέσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά: Η Χεζμπολάχ λέει ότι είναι έτοιμη - Πότε θα αποφασίσει για νέο ηγέτη

Newsroom

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας από αέρα, θάλασσα και ξηρά», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ σε στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως επίκειται χερσαία εισβολή. Την ίδια ώρα, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναϊμ Κασέμ σε εμφάνισή του δήλωσε πως η οργάνωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, παρά τη δολοφονία του ηγέτη της και πολλών ανώτερων διοικητών της.

Ο Γκάλαντ συναντήθηκε με στρατεύματα κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, λέγοντάς τους ότι θα επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ με «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Σημείωσε πως «η εξάλειψη του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το παν».

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις» 

Σε ένα σύντομο βίντεο, φαίνεται να λέει στους στρατιώτες ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και αν κάποιος από την άλλη πλευρά δεν κατάλαβε τι σημαίνουν όλες οι δυνατότητες – εννοούμε όλες. Και είστε μέρος αυτής της προσπάθειας, σας εμπιστευόμαστε ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όλα όσα πρέπει να γίνουν - θα γίνουν» και ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά».

Την ίδια ώρα, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ τόνισε σε μήνυμά του πως οι επιχειρήσεις τους συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και ίσως και εντονότερα, μετά την δολοφονία του ηγέτη τους, Χασάν Νασράλα.

Επισήμανε επίσης πως η Χεζμπολάχ θα ανακοινώσει σύντομα νέα ηγεσία μέσω «εσωτερικών μηχανισμών». «Η επιλογή της νέας ηγεσίας είναι ξεκάθαρη», συνέχισε ο Κασέμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είμαστε έτοιμοι» λέει η Χεζμπολάχ

«Είμαστε αρκετά έτοιμοι, αν οι Ισραηλινοί θέλουν μια χερσαία εισβολή, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες γι' αυτό», τόνισε ο Κασέμ. Η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει τους κύριους στόχους της παρά τον στόχο του Ισραήλ να δημιουργήσει χάος με την επιθετικότητα και τις σφαγές εναντίον αμάχων στον Λίβανο, συνέχισε.

«Το Ισραήλ διαπράττει σφαγές σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου μέχρι να μην υπάρχει σπίτι χωρίς ίχνη ισραηλινής επίθεσης», είπε. «Το Ισραήλ επιτίθεται σε αμάχους, ασθενοφόρα, παιδιά και ηλικιωμένους. Δεν πολεμά τους μαχητές, αλλά διαπράττει σφαγές», είπε ακόμη.

Ο Κασέμ υπογράμμισε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε «εταίρο του Ισραήλ, μέσω απεριόριστης στρατιωτικής υποστήριξης». «Θα νικήσουμε, όπως ακριβώς νικήσαμε στην αντιπαράθεσή μας με το Ισραήλ το 2006», δήλωσε ο υπαρχηγός κλείνοντας το βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Πότε ο νέος ηγέτης

Ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε στο μεταξύ σήμερα ότι η οργάνωση θα επιλέξει διάδοχο του γενικού γραμματέα της Χασάν Νασράλα, «με την πρώτη ευκαιρία».

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ δεν ανακοίνωσε αντικαταστάτες για κανένα από τα ανώτερα στελέχη που δολοφονήθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι το ζήτημα είναι υπό έλεγχο. «Στην ιεραρχία μας, έχουμε αναπληρωτές για όλους τους διοικητές. Διαθέτουμε εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που ο ηγέτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί», ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian.

Ιράν: Δεν θα αναπτύξουμε μαχητές σε Λίβανο και Γάζα

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Ιράν δεν θα αναπτύξει μαχητές στον Λίβανο και την Γάζα για να συγκρουσθεί με το Ισραήλ. «Οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την αναγκαία ικανότητα και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος και δεν είναι αναγκαία η ανάπτυξη επικουρικών δυνάμεων ή ιρανών εθελοντών», δήλωσε ο Νάσερ Καναάνι.

«Ούτε έχουμε λάβει αιτήματα και γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ανάγκη της βοήθειας των εκστρατευτικών μας δυνάμεων», πρόσθεσε.

Το Ιράν δεν θα αφήσει καμία από τις «εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ αναπάντητη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα και τον υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

«Το σιωνιστικό καθεστώς των σφετεριστών δεν θα μείνει ατιμώρητο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά του ιρανικού λαού, τις δυνάμεις της αντίστασης, τους ιρανούς πολίτες και στρατιωτικούς», είπε

«Τηρούμε σθεναρή στάση και θα ενεργήσουμε κατά τρόπο που θα κάνει τον εχθρό να μετανιώσει», είπε προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά δεν τον φοβάται.

ΛίβανοςΙσραήλΧεζμπολάχειδήσεις τώρα