Κόσμος|03.10.2024 14:16

Ισραήλ: Επιζώντας της επίθεσης στο φεστιβάλ Nova σκότωσε τον έναν τρομοκράτη στο Τελ Αβίβ

Newsroom

Ο Λεβ Κρέιτμαν, τον οποίο οι Ισραηλινοί αποκαλούν ήρωα, είναι ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε έναν από τους δύο τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την φονική επίθεση στο Τελ Αβίβ. Ο ίδιος άνθρωπος, μάλιστα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα είναι επιζώντας και είχε βοηθήσει και στη διάσωση των τραυματιών από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου, την πρώτη και φονικότερη επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, από την οποία ξεκίνησε και ο πόλεμος.

Πώς περιγράφει την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ 

Ο Κρέιτμαν που είναι έφεδρος στρατιωτικός περιέγραψε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet ότι είχε επιστρέψει στο σπίτι του λίγο πριν από την επίθεση για να πάρει την καραμπίνα του και βρισκόταν σε ένα τοπικό κατάστημα σνίτσελ στη Γιάφα όταν άκουσε πυροβολισμούς.

Έβγαλε το όπλο του και βγήκε έξω, καταλαβαίνοντας αμέσως ότι εκτυλίσσεται τρομοκρατική επίθεση, όπως περιγράφει. Τότε, είδε έναν άνδρα που φορούσε καπέλο της ισραηλινής αστυνομίας, ο οποίος είχε επίσης βγάλει την καραμπίνα του και οι δυο τους άρχισαν να αναζητούν τους δράστες.

Όταν άκουσε έναν ακόμη γύρο πυροβολισμών, εντόπισε τους δράστες στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της Γιάφα, δίπλα στα πτώματα αρκετών από τα θύματά τους.

Σε αυτό το σημείο, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα σε μια ομαδική συνομιλία φίλων του από τον στρατό, ενημερώνοντάς τους για το τι εξελισσόταν και ότι επρόκειτο να εμπλακεί.

Πώς εξουδετέρωσε τον δράστη

Οι τρομοκράτες χωρίστηκαν και ο ένας από αυτούς κατευθύνθηκε προς την κατεύθυνση του ίδιου και τους αστυνομικού. Ο Κρέιτμαν κατάφερε να τον αιφνιδιάσει από το πλάι, πυροβολώντας τον και χτυπώντας τον. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, πριν πέσει στο έδαφος.

Αμέσως μετά, αναζήτησε καταφύγιο σε ένα κοντινό κτίριο, φοβούμενος ότι ο δεύτερος τρομοκράτης θα επανεμφανιζόταν. Αφού πέρασε λίγη ώρα, επέστρεψε στον τόπο της επίθεσης για να ελέγξει τους τραυματίες. Ένας από αυτούς είχε ακόμα σφυγμό και αργότερα δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από γιατρό. Όπως λέει ο Κρέιτμαν, δεν ξέρει αν επέζησε τελικά, και τον σκεφτόταν όλη τη νύχτα.

«Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό εν μέσω μιας κατάστασης απόλυτης τρέλας, εν μέσω συναγερμών, πυραύλων και αναχαιτίσεων στον ουρανό», τόνισε. 

Όσον αφορά τον δεύτερο δράστη, τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά αστυνομικοί.

Είχε βοηθήσει στη διάσωση τραυματιών στο αιματηρό φεστιβάλ Nova

Συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση, εκ των οποίων και ο 26χρονος Ιωνάς.  

Ο Κρέιτμαν είναι μουσικός, επιχειρηματίας και  ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Midburn που διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Βρισκόταν στο δάσος Re'im στις 7 Οκτωβρίου σε ένα μικρότερο πάρτι δίπλα στο μουσικό φεστιβάλ Nova, όπου η Χαμάς διέπραξε σφαγή, σκοτώνοντας 364 ανθρώπους. Ο Κρέιτμαν λέει ότι και τα 120 άτομα στο πάρτι του επέζησαν από την επίθεση και ότι ο ίδιος και άλλοι εκεί βοήθησαν στη διάσωση σοβαρά τραυματισμένων ανθρώπων από το φεστιβάλ Nova.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στη συνύπαρξη και την ειρήνη.

πύραυλοιΤεχεράνηΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραΙράνΤελ Αβίβεπίθεση