Κόσμος|04.10.2024 22:38

Μήνυμα Μπάιντεν με πολλαπλούς αποδέκτες: Τι είπε για τις αμερικανικές εκλογές - Η κρίσιμη απόφαση για τη στάση των ΗΠΑ στο μεσανατολικό

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πεπεισμένος ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι «ελεύθερες και δίκαιες» αλλά ανησυχεί για την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που ηττηθεί.

Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι «δεν γνωρίζει» αν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα είναι «ειρηνικές» λόγω της συμπεριφοράς του Τραμπ.

«Τα πράγματα που έχει πει ο Τραμπ και εκείνα που έλεγε την τελευταία φορά που δεν του άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ επικίνδυνα. Επομένως, ανησυχώ για το τι θα κάνουν» οι Ρεπουμπλικάνοι, είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Συζητάμε χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις»

Όσον αφορά στο μέτωπο της Μέσης Ανατολή, την Πέμπτη (03/10), ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα συμβεί σήμερα», αναφορικά με μια ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Ισλαμική Δημοκρατία κατά του Ισραήλ.

«Τίποτα δε θα συμβεί σήμερα (Πέμπτη)», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα ταξίδι στις νότιες ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Τρίτη.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Η αντίδραση των αγορών

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών μετά την δήλωση περί αντιπόίνων στο Ιράν καθώς, λίγη ώρα αργότερα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4%. Με σημερινό (04/10) δημοσίευμά της, η Wall Street Journal αναφέρει ότι, ένα μήνα πριν τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει ολοένα και περισσότερο με θεατή στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, έχοντας περιορισμένες πληροφορίες για το τι σχεδιάζει ο βασικότερος σύμμαχός του στην περιοχή. 

Η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, με το εβραϊκό κράτος να αποφασίζει όλο και περισσότερο στρατιωτικές ενέργειες εναντίον αντιπάλων του ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η αμερικανική ηγεσία έχει εν μέρει παραλύσει λόγω των επερχόμενων εκλογών, και δείχνει απρόθυμη να λάβει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ που φοβάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι όποιες κινήσεις μπορεί να βλάψουν πολιτικά τους Δημοκρατικούς.

«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρει η WSJ.

ΙράνΝτόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑΗΠΑΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΜέση ΑνατολήΙσραήλΤζο Μπάιντεν