H αποκωδικοποίηση της στάσης του Χαμενεΐ ως εκτίμηση για την έκβαση των μαχών - Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα;
NewsroomΤο δημόσιο κήρυγμα του Χαμενεΐ δόθηκε την Παρασκευή (04/10) στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση του μηνύματος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, εν μέσω σκληρών μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο, μεταξύ των IDF και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή, γρίφο αποτελεί η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από την σιιτική οργάνωση, την περασμένη Τρίτη (01/10).
Η επικείμενη «απάντηση» του Ισραήλ εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο ενώ, την Παρασκευή, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της επικαλέστηκε αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε, σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ διαβουλεύονται σχετικά με την ισραηλινή κυβέρνηση άφησε ανοιχτά τα περιθώρια για ερμηνείες και παρερμηνείες υπογραμμίζοντας πως, στο τέλος, το Ισραήλ τέλος κάνει αυτό που θέλει.
Το δημόσιο κήρυγμα του Χαμενεΐ ερμηνεύεται ως μία επίδειξη περιφρόνησης των απειλών κατά της ζωής του, με προφανή αποδέκτη το Ισραήλ. Πέρα από τους συμβολισμούς, όμως, το μήνυμα Χαμενεΐ είχε και ουσία: έδωσε τον τόνο για το πώς θα κινηθεί εφεξής το Ιράν, την ίδια στιγμή που, η Μέση Ανατολή, είναι σε κρίσιμο σημείο καμπής.
Για αρχή, ο Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα στο Αφγανιστάν και την Αίγυπτο για αντίσταση. Καιρό τώρα, οι πληροφορίες θέλουν το αφγανικό καθεστώς των Ταλιμπάν να πυκνώνει τις επαφές του με την Τεχεράνη και να συζητάει σοβαρά την ενίσχυση Χεζμπολάχ και Αιγύπτου λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας, γέννημα – θρέμμα της οποίας είναι η Χαμάς. Το γενικό κάλεσμα του Ιρανού ηγέτη ερμηνεύεται από πολλούς ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα του Άξονα της Αντίστασης.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το Ιράν, θα γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο, όσο στριμώχνεται. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, εν μέσω αυξανόμενης έντασης, η λογική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» στην οποία επιδίδονται και οι δύο πλευρές, εγκυμονεί ολοένα και περισσότερους κινδύνους. Είναι σαφές ότι, το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου, είναι κάτι που και ο Χαμενεΐ θέλει να αποφύγει. Ενδεικτικό, όμως, είναι και το ότι, στο μήνυμά του, έκανε άνοιγμα και στις χώρες του Κόλπου, λέγοντας ότι τα σχέδια Νετανιάχου για μετατροπή του Ισραήλ σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, δεν είναι προς το συμφέρον τους. Μάλιστα, αυτά ειπώθηκαν μία ημέρα μετά τις απειλές που ο ίδιος εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ, για καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα, εάν, αντίστοιχα, δεχτούν επίθεση οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα;
Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση του ισραηλινού στρατού ότι Χασέμ Σαφιεντίν, διάδοχος του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθησε την Πέμπτη (03/10) στο χτύπημα στη Βηρυτό.
Τη νύχτα της Παρασκευής το Ισραήλ πραγματοποίησε «χειρουργικό βομβαρδισμό» στη Βηρυτό. Στόχος των IDF ήταν ο Χασίμ Σαφιεντίν, επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Χεζμπολάχ. Ο Σαφιεντίν, ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, ο Σαφιεντίν, βρισκόταν σε καταφύγιο σε μεγάλο βάθος από το έδαφος καθώς και ότι, ακόμα, δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε στην επίθεση.
Το πλήγμα των IDF σημειώθηκε σε ένα προάστιο όπου βρίσκονται πολλές υποδομές της Χεζμπολάχ, νότια της Βηρυτού. Δημοσιεύματα του τύπου του Λιβάνου αναφέρουν ότι ήταν πολύ ισχυρότερο από το έτερο ισραηλινό χτύπημα, της περασμένης εβδομάδας, που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα άτομα έχασαν σε αυτό τη ζωή τους. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Σαφιεντίν εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ το 1985, λίγο μετά την ίδρυσή της. Είναι εξάδελφος του Νασράλα του οποίου έφθασε να θεωρείται διάδοχος, αφότου ανήλθε ταχύτατα στα ανώτερα αξιώματα της οργάνωσης.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί