Κόσμος|08.10.2024 22:31

Εικόνες αποκάλυψης στη Φλόριντα: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκκενώνουν τα σπίτια τους εν αναμονή του κυκλώνα Μίλτον

Newsroom

Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί η Φλόριντα, καθώς o τυφώνας Μίλτον πλησιάζει αναμένεται την Τετάρτη (09/10) να φτάσει στην πολιτεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τις επισκέψεις που είχε προγραμματίσει στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τις προετοιμασίες των Αρχών.

«Θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα - αν ο Θεός το θέλει δεν θα είναι-  αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκτός της χώρας αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουν εκδοθεί εντολές για την εκκένωση περίπου 1. εκατ. πολιτών, που ζουν στις δυτικές ακτές της Φλόριντα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρος ντε Σάντις, επεσήμανε πως έχουν ενεργοποιηθεί 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς και πως είναι έτοιμα φορτηγά με προμήθειες και εξοπλισμό. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας ... αλλά ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

«Εάν επιλέξετε να μείνετε, θα πεθάνετε»

Από  την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Τάμπα, Ζέιν Κάστορ, που πιστεύεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του τυφώνα, κάλεσε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και προειδοποίησε πως όποιος μείνει επιλέγει τον θάνατο. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τυφώνας Μίλτον υποβαθμίστηκε νωρίτερα σε τυφώνα Κατηγορίας 4, καθώς όσο πλησιάζει τον κόλπο Τάμπα, η ισχύς του φαίνεται πως εξασθενεί. Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να σηκώσει κύματα, που θα ξεπερνούν τα 3 μέτρα.

Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, που εκκενώνουν τις δύο ζώνες που θα πληγούν. Μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις από και προς τη Φλόριντα. 

ΗΠΑτυφώναςειδήσεις τώραΦλόρινταΤζο Μπάιντεν