Κόσμος|10.10.2024 14:03

Τυφώνας Μίλτον: Τι κρύβεται πίσω από τη σφοδρότητα της «καταιγίδας του αιώνα» - Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την εξέλιξή του

Newsroom

Ο τυφώνας Μίλτον διέσχισε τη χερσόνησο της Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 3 αφού «προσγειώθηκε» κατά μήκος της δυτικοκεντρικής ακτής της το βράδυ της Τετάρτης (9/10).

Ο Μίλτον είναι πιθανώς ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και Αρχές στην Αμερική αναμένουν το πρώτο φως της ημέρας (η Φλόριντα είναι επτά ώρες πίσω από της Ελλάδας) προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή και ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο τυφώνας βρίσκεται ήδη στα δυτικότερα τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού και έχει πλέον εξασθενήσει. Αναμένεται ωστόσο να ενισχυθεί ξανά καθώς θα βρει θαλάσσιες εκτάσεις.

Πώς σχηματίστηκε ο τυφώνας

Ο τυφώνας ξεκίνησε την πορεία του από τον κόλπο του Μεξικό. Τα προγνωστικά στοιχεία έδιναν τυφώνα κατηγορίας 5 δίνοντας μεγάλες εντάσεις όσον αφορά τους ανέμους. Έφτασε στα δυτικότερα τμήματα όπου εκεί κατηγορίας 3 πια, καταγράφτηκαν άνεμοι εντάσεως 200-210 χλμ την ώρα. Το φαινόμενο ήρθε πιο εξασθενημένο αλλά έφτασε στις ακτές της Φλόριντα αρκετά δυνατά. Μέσα στη νύχτα διέσχισε τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχει φτάσει στα δυτικότερα τμήματα και μπαίνει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μόλις φτάσουν στην ξηρά εξασθενούν τα φαινόμενα καθώς δεν μπορούν οι τυφώνες να τροφοδοτηθούν.

Αναμφίβολα ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ήταν από τις σφοδρότερες καταιγίδες καθώς έπεσαν μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή. «Ξεπεράσαμε τους 400 τόνους νερού το στρέμμα και αυτές οι εντάσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

καταιγίδεςΦλόριντατυφώναςΗΠΑΤυφώνας Μίλτονειδήσειςειδήσεις τώρα