Κόσμος|11.10.2024 19:54

Τατάρ: Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν τα τουρκικά F-16 από τα Άδανα στην ΤΔΒΚ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπογράμμισε τη στρατιωτική ετοιμότητα της Τουρκίας και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος).

«Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν τα τουρκικά F-16 από τα Άδανα», υποστήριξε ο Τατάρ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο. «Αν υπάρχει ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις. Θα προβούμε αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Ο Τατάρ, σε συνέντευξή του στο κανάλι της Sabah στο YouTube, δεν δίστασε να αναφερθεί και στα Βαρώσια, σημειώνοντας πως «η ύπαρξη της ΤΔΒΚ χάλασε το όνειρο τηςΜεγάλης Ελλάδας’». Μιλώντας για την επέτειο του ανοίγματος της κλειστής πόλης, ανέφερε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς είχε ένα παράπονο: ‘Δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε αυτή την κλειστή πόλη των Βαρωσίων’. Εξήγησα αυτή την κατάσταση στον Πρόεδρο Ερντογάν, και εκείνος είπε: ‘Θα το αξιολογήσουμε’. Τελικά, την ανοίξαμε στις 8 Οκτωβρίου».

Η Κύπρος ως «αεροπλανοφόρο» και οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τατάρ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να εκτραχύνεται. «Το νησί της Κύπρου είναι πολύ κοντά στη Γάζα και το Λίβανο. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η δημιουργία κέντρου εφοδιασμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου'. Ως εκ τούτου, η Κύπρος μπορεί να γίνει στόχος».

Η συμβολή της «ΤΔΒΚ» στη «γαλάζια πατρίδα»

Αναφερόμενος στη στρατηγική έννοια της «γαλάζιας πατρίδας», ο Τατάρ υπερασπίστηκε τη σημασία της παρουσίας του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η ‘γαλάζια πατρίδα’ ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και ενισχύεται με την 'ΤΔΒΚ'. Η 'ΤΔΒΚ' προσθέτει στη 'γαλάζια πατρίδα' μια περιοχή 4 φορές το μέγεθος του δικού της εδάφους».

«Δεν καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς την Τουρκία»

Ο Τατάρ ήταν ξεκάθαρος και για τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις. «Θέλουν να μας φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την 'Ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου'. Εγώ λέω, ας έρθουν και οι μητέρες πατρίδες. Ας είναι η Τουρκία στο τραπέζι, ας είναι ισορροπημένο το τραπέζι. Εμείς δεν είμαστε στο τραπέζι χωρίς την Τουρκία».

ειδήσεις τώραΕρσίν ΤατάρΤουρκίατουρκικά F-16