Κόσμος|13.10.2024 14:36

Νετανιάχου: «Να φύγει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από τον Λίβανο» - Επικοινωνία με τις ΗΠΑ μετά τα πυρά

Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότρυνε τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τους κυανόκρανους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, «τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ». 

Επικοινωνία με τις ΗΠΑ για τον ΟΗΕ

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά «την επιχειρησιακή πρόκληση» που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ «κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)», ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει «να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι «επιχειρεί και ανοίγει πυρ» κοντά σε θέσεις της UNIFIL, «χρησιμοποιώντας τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για σκόπιμη ενέργεια του Ισραήλ κάνει λόγο η δύναμη του ΟΗΕ

Η UNIFIL κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ «σκοπίμως» στις θέσεις της.

«Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αποτελέσουν αντικείμενο αρμόζουσας έρευνας», δήλωναν χθες, Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωσή τους 40 χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, και βρίσκεται ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Τεχεράνηεπίθεσηειδήσεις τώραπύραυλοιΙράνΧεζμπολάχΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανοςΟΗΕστρατός