Κόσμος|18.04.2019 09:03

Εβαλε να πουλήσει στο eBay έναν σκελετό τυραννόσαυρου και «τίναξε τη μπάνκα» στον αέρα!

Κώστας Ασημακόπουλος

Ενας βετεράνος κυνηγός πετρελαίου και πολύτιμων αντικειμένων έβγαλε προς πώληση στο eBay έναν τυραννόσαυρο ηλικίας 68 εκατομμυρίων ετών και εκτίναξε στο κόκκινο τις αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, τις διεθνείς οργανώσεις, πανεπιστήμια Ιστορίας και Παλαιοντολογίας, μουσεία αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική εκμετάλλευση ενός ευρήματος που όπως υποστηρίζουν ανήκει στην παγκόσμια ιστορία.

Ο ιδιόρρυθμος επιχειρηματίας Άλαν Ντίτριχ έχει μία μυστηριώδη και αμφιλεγόμενη πορεία ανασκαφών σε τεράστιες παρθένες εκτάσεις όπου εμφανίζεται ιδιοκτήτης τους και αργότερα τις πουλάει.

Ο T.Rex ήταν... 4 ετών

Σε μία από αυτές τις ανασκαφές ισχυρίζεται πως βρήκε τον σκελετό τον οποίο έχει ονομάσει T.Rex. Μάλιστα έχει κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του με ισχυρούς τίτλους που προστατεύονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η τιμή πώλησης που όρισε ο Ντίτριχ είναι περίπου 2,5 εκ. Ευρώ, δηλαδή, κάτι λιγότερο από 3 εκ. Ευρώ.

Οι ειδικοί χρονολογούν την ηλικία του σκελετού στα 68 εκατομμύρια χρόνια ενώ υπολογίζουν πως το τεράστιο θηλαστικό έχασε τη ζωή του ενώ ήταν τεσσάρων ετών.  

Τον βρήκε στη Μοντάνα

Το ασυνήθιστο εύρημα ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα το 2013 και μέσα σε ιδιόκτητο χώρο του Ντίτριχ.

Λίγους μήνες αργότερα ο Ντίτριχ ενοικίασε το εύρημα του στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Ιστορίας του Κάνσας που εδώ και περίπου μία πενταετία εκθέτει το σπάνιο εύρημα.

Ο διευθυντής του Μουσείου στο Κάνσας όπου εκτίθεται o T.Rex Λεονάρντ Κριστάλκα διατήρησε αποστάσεις από τον Ντίτριχ και ανακοίνωσε πως το μουσείο δεν έχει καμία σχέση με τις αγοροπωλησίες τέτοιων αντικειμένων και πως από την στιγμή που τον έβαλε στο eBay είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τον σκελετό στον ιδιοκτήτη του.

«Εχουν γίνει όλα νόμιμα»

Ο Ντίτριχ αποφάσισε να πουλήσει τελικά τον «αγαπημένο του T.Rex» ενώ στους επικριτές απάντησε με τα δικά του επιχειρήματα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται από την πώληση του T.Rex ενώ όλοι θέλουν να εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους ευρήματα. Έχουν γίνει όλα νόμιμα. Κανείς δεν λέει πως ήμουν γενναιόδωρος όταν από την πρώτη στιγμή όταν παρέδωσα τον T.Rex στο μουσείο για να τον βλέπει ο κόσμος. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο δύσκολο και πόσο επίπονο ήταν για μένα να ανακαλύψω τον T.Rex».

Είχε πουλήσει άλλον έναν το 2001

Και πάνω που η επιστημονική κοινότητα νόμιζε πως τα είχε ακούσει όλα από τον κύριο Ντίτριχ ο επίλογος των δηλώσεων του ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός καθώς είπε πως σε άλλη ανασκαφή το 1992 στη Νότια Ντακότα ανακάλυψε έναν άλλο δεινόσαυρο τον οποίο πούλησε το 2001 για περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια.

δεινόσαυροιτυραννόσαυροςeBay