Κόσμος|14.10.2024 17:51

Ο Ερντογάν επιστρέφει στη δόξα του παρελθόντος για να ενισχύσει τη σύγχρονη στρατηγική του

Μαρία Ζαχαράκη

Την εμμονή του με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποκάλυψε ξεκάθαρα και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο για να εξυψώσει τη σημερινή πολιτική του.

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να ξαναζωντανέψει τις ένδοξες εικόνες των κατακτήσεων, παρουσιάζοντας τη χώρα του ως απόγονο μιας επιβλητικής δύναμης.

Ομιλία Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιτυχίες της Τουρκίας

«Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να υπογραμμίσουμε ένα σημείο εδώ: Από τις στέπες της Ασίας μέχρι τις πύρινες ερήμους της Αφρικής, από τη μια άκρη της Μεσογείου μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, κάναμε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης να στενάζουν με τους χτύπους των οπλών των αλόγων μας», δήλωσε ο Ερντογάν, δίνοντας έμφαση σε κατακτήσεις και στρατιωτικές επιτυχίες.

Η σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν επιτρέπει στον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δικαιωματικά έχει κληρονομήσει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης, ενώ κάνοντας λόγο για την πολυπολιτισμική «ανεκτικότητα» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόνισε τη μακρά παράδοση της «αρμονικής» διακυβέρνησης.

«Για ένα χρονικό διάστημα, κυβερνούσαμε εκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών που ζούσαν υπό την αιγίδα μας στα κράτη μας που εκτείνονταν από την Αφρική μέχρι τις απομακρυσμένες γωνιές της Ευρώπης και της Ασίας με ειρήνη, γαλήνη και ευημερία».

«Ας ζήσει ο λαός για να ζήσει το κράτος»

Η ομιλία του έκλεισε με μια αναφορά στη διαχρονική οθωμανική φιλοσοφία διακυβέρνησης που εμπνέει και τη σημερινή τουρκική ηγεσία.

«Οδηγός και πυξίδα μας στην κρατική διοίκηση είναι η αρχή "Ας ζήσει ο λαός για να ζήσει το κράτος". Αυτή είναι η βασική αρχή που στήριξε την Οθωμανική Αυτοκρατορία για 6 αιώνες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό συμβιβασμό ή απόκλιση από αυτή την αρχή, η οποία είναι η αρχή του κράτους μας», κατέληξε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟθωμανική Αυτοκρατορίαειδήσεις τώρα