Κόσμος|16.10.2024 13:56

Τουρκικά ΜΜΕ μετά το δείπνο για το Κυπριακό: «Η Τουρκία στο τραπέζι»

Μαρία Ζαχαράκη

Η αναζωπύρωση του Κυπριακού, μετά από χρόνια στασιμότητας, φαίνεται να λαμβάνει μια νέα τροπή, καθώς οι ηγέτες της Τουρκοκυπριακής και Ελληνοκυπριακής κοινότητας, Χριστοδουλίδης και Τατάρ, συμφώνησαν για ένα νέο βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Δύο σημαντικά σημεία ήρθαν στο προσκήνιο ως απόρροια της συνάντησης, την οποία ο Γκουτέρες χαρακτήρισε «παραγωγική».

Πρώτον: Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.
Το ρεπορτάζ στην Τουρκία προσθέτει «και να αναπτυχθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών». Ο Τατάρ σημείωσε ότι η απόφαση για συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη στην Κύπρο για να συζητήσουν το άνοιγμα νέων συνοριακών διαβάσεων «εξαρτάται από το αν θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα».

Δεύτερον: Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση ευρύτερης μορφής στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Το ρεπορτάζ στην Τουρκία αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη ή συνάντηση όπου θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία και Ελλάδα, χωρίς να αναφέρουν καθόλου τη Βρετανία.

Ικανοποίηση στην Τουρκία για τη διευρυμένη

Στον απόηχο, επομένως, του ανεπίσημου δείπνου Χριστοδουλίδη-Τατάρ, στην Τουρκία σήμερα τονίζεται ιδιαιτέρως η συμφωνία για την επόμενη συνάντηση, που θα έχει έναν πιο διευρυμένο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ και επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αν και στην ανακοίνωση του ΟΗΕ γίνεται λόγος για «διευρυμένη» συνάντηση, χωρίς να προσδιορίζεται όμως, αν θα συμμετάσχει σε αυτή, εκτός από την Ελλάδα και Τουρκία, και η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού σήμερα, συνεπικουρούμενες και από τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου δείχνουν, πάντως, τη σαφή πρόθεση της Άγκυρας να ενισχύσει το ρόλο της στις διαπραγματεύσεις. «Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Τατάρ.

Εμπόριο και διαβάσεις: Μια πρακτική ατζέντα με πολιτικές προεκτάσεις;

Από τις συνομιλίες προέκυψε επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες συνοριακές διελεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, αλλά και να αναπτυχθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ.
«Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η -επίσημη- αμετακίνητη στάση του Τατάρ

Στις δηλώσεις του μετά το ανεπίσημο δείπνο χθες το βράδυ στον ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ παρέμεινε πάντως σταθερός στη θέση του υπέρ μιας λύσης δύο κρατών, με την αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ» να αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι του τουρκικού τύπου μετά το δείπνο στη Νέα Υόρκη:

Αναντολού
Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ δήλωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας

TRT
Πρόεδρος ΤΔΒΚ Τατάρ: Η επόμενη συνάντηση με τον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας

Τουρκιγέ
Η λεπτομέρεια που κέντρισε την προσοχή στην άτυπη συνάντηση! Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν μαζί

Σταρ
Συμφωνήθηκε: Στην επόμενη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η Τουρκία

Ακσάμ
Συμφωνήθηκε κατά την κρίσιμη συνάντηση! Στο τραπέζι θα βρίσκεται και η Τουρκία και η Ελλάδα

A Χαμπέρ
Δήλωση του Τατάρ Ερσίν για τον ΟΗΕ: Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ντιριλίς Ποστασί
Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν! Ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση

Χαμπέρ7
Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν! Ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση

Σον Ντακικά
Συμφωνία Τατάρ και Γκουτέρες για συνάντηση στον ΟΗΕ

Χαμπερλέρ
Συμφωvία Τατάρ και Γκουτέρες για συνάντηση με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας

ΤουρκίαΚυπριακόσυζητήσεις