Κόσμος|17.10.2024 04:00

Τι συνέβη τελικά με το μπαράζ απειλών σε αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας - Προκλήθηκε πανικός

Newsroom

Τουλάχιστον 10 ινδικές πτήσεις δέχθηκαν απειλές για βόμβα τις τελευταίες 48 ώρες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις και εκτροπές.

Αρχικά, την Τρίτη, η Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της Air India Express μακριά από κατοικημένες περιοχές μετά από απειλή βόμβας.

Λίγες ώρες πριν από αυτό, ένα αεροπλάνο της Air India από το Δελχί προς το Σικάγο αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε ένα καναδικό αεροδρόμιο ως προληπτικό μέτρο.

Οι απειλές για βόμβες με φάρσες προς αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ινδία, αλλά δεν είναι και σαφές ακόμη το γιατί υπάρχει τόσο αύξηση από τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας και του Γραφείου Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας της κυβέρνησης δεν απάντησαν στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του BBC για σχολιασμό.

 

Δέχθηκαν απειλές και άλλες εταιρείες

Εκτός από την Air India, απειλές δέχθηκαν επίσης οι πτήσεις των εταιρειών IndiGo, SpiceJet και Akasa Air.

Τη Δευτέρα, τρεις διεθνείς πτήσεις που απογειώθηκαν από τη Βομβάη εκτράπηκαν ή καθυστέρησαν μετά την ανάρτηση απειλών από ένα χρήστη του X (πρώην Twitter). Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν έφηβο για αυτό.

Την Τρίτη, επτά πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο αεροσκαφών της Air India, επηρεάστηκαν από τις απειλές που εκτοξεύτηκαν από ένα άλλο χρήστη του X, ο λογαριασμός του οποίου έχει πλέον ανασταλεί. Στιγμιότυπα ορισμένων από τις αναρτήσεις δείχνουν ότι ο χρήστης είχε επισημάνει την αεροπορική εταιρεία και την τοπική αστυνομία και ανέφερε τον αριθμό της πτήσης.

Η Air India ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συνεργάζεται με τις αρχές για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται πίσω από τις απειλές και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών για την ανάκτηση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια στο Τσάνγκι.

Στον Καναδά -όπου η πτήση της Air India προς το Σικάγο είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Iqaluit για προληπτικούς λόγους- η Βασιλική Καναδική Εφιππη Αστυνομία δήλωσε ότι διερευνά την απειλή.

Η Air India δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα αεροσκάφος της καναδικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε τους επιβάτες στο Σικάγο. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επιτραπεί στο αεροπλάνο της Air India να απογειωθεί.

πτήσηαεροπλάνοαεροσκάφοςειδήσεις τώρα