Κόσμος|17.10.2024 16:40

Γιαχία Σινουάρ: Πιθανώς νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, λέει εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ

Newsroom

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, να έχει «εξουδετερωθεί», κατά το χτύπημα των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι τρεις μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Γάζα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Είπε ότι η ταυτότητα των τριών δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, αλλά «ελέγχει την πιθανότητα» ότι ένας από τους τρεις ήταν ο Σινουάρ.

Ο Σινουάρ ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος ηγέτης της ομάδας μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τον Ιούλιο σε ένα προφανές ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι 12 του Ισραήλ «τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας τρομοκρατών στο ισόγειο ενός κτιρίου. Όταν στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο, συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες "έμοιαζε πολύ" με τον Σινουάρ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αναμένεται ότι η οριστική ταυτοποίηση θα πάρει μερικές ώρες. Λέει ότι τα τρία πτώματα έχουν μεταφερθεί για εξέταση DNA.

Πάντως από πλευράς του Ισραηλινού στρατού σημειώνεται πώς «δεν υπήρχαν όμηροι στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν οι τρεις τρομοκράτες. Υπήρχαν αναφορές ότι ο Σινουάρ κρυβόταν ανάμεσα σε ομήρους, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, «προφανώς εξοντώθηκε». «Αυτή είναι μια μέρα κλεισίματος λογαριασμών και ένα μήνυμα προς όλους τους τρομοκράτες - θα σας στοιχειώνουμε μέχρι την τελευταία σας μέρα οπουδήποτε στον κόσμο». Την ίδια ώρα, οι New York Times ανέφεραν από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξόντωσης του Σινουάρ.

Πολύνεκρο χτύπημα σε σχολείο

Στο μεταξυ, τουλάχιστον 19 άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο χτύπημα αυτό τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο Μεντάτ Αμπάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει νερό για την κατάσβεση της φωτιάς. Δεν υπάρχει τίποτα».

Χαμάςειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλβομβαρδισμός