Κόσμος|17.10.2024 17:15

Τουρκία: Ο «Θαλασσόλυκος» βγαίνει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά τα Eurofighter ακόμη στον «αέρα»

Μαρία Ζαχαράκη

Την άσκηση «Θαλασσόλυκος» ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε λίγες ημέρες σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Αλλά, ενώ η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στη θάλασσα, στον αέρα η κατάσταση παραμένει στάσιμη, καθώς οι συζητήσεις για την απόκτηση των πολυπόθητων Eurofighter και F-16 βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο διαβουλεύσεων, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.

Ο «Θαλασσόλυκος» βρυχάται ξανά

Στην ενημέρωση τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σήμερα, ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», από 21-25 Οκτωβρίου, η οποία υπόσχεται να είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια επίδειξη ισχύος της Τουρκίας για το 2024, με τη συμμετοχή 92 πολεμικών πλοίων, 7 υποβρυχίων, 15 αεροσκαφών και 14 ελικοπτέρων.

Η άσκηση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο το πολεμικό ναυτικό να διατηρήσει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα, να ‘μετρηθεί’ η αποτελεσματικότητά του και να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα του με τις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις. Η άσκηση θα περιλαμβάνει επίσης πραγματικά πυρά από κατευθυνόμενους πυραύλους έναντι μη επανδρωμένων εναέριων στόχων.

Eurofighter: «Δεν υπάρχουν όροι»

Όσο ο «Θαλασσόλυκος» προετοιμάζεται για «εικονικές ναυμαχίες», οι συνομιλίες για την απόκτηση του Eurofighter Typhoon παραμένουν «σε εξέλιξη». Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού  ΥΠΑΜ, οι διαπραγματεύσεις για το Eurofighter προχωρούν σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σκοπός είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε παράλληλα ότι έχουν τεθεί όροι από τη Γερμανία, σχετικά με το πεδίο χρήσης τους, ειδικά στο Αιγαίο. «Δεν έχει τεθεί κανένας όρος στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων», υποστήριξε.

Όσον αφορά την προμήθεια των F-16, ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ είπε ότι «τους περασμένους μήνες υπογράφηκε σύμβαση, καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά». Η Τουρκία, όπως σημείωσε εμφαντικά, επικεντρώνεται περισσότερο στα δικά της εθνικά προγράμματα, όπως το HURJET και το μαχητικό 5ης γενιάς KAAN.

«Στο πλαίσιο των αναγκών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, εργαζόμαστε με βάση τους στόχους μας για την προσθήκη σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με προηγμένη τεχνολογία στο δυναμικό μας, καθώς και για τη διαφοροποίηση του δυναμικού μας. Όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός μας, πέρα από την προμήθεια των 40 F-16 Vipers, εργαζόμαστε και για την προμήθεια του Eurofighter Typhoon. Ωστόσο, αυτό που προέχει για εμάς είναι το HURJET, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για εκπαίδευση και μάχη, και το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς».

Συνάντηση ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του «Σχεδίου Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2024» μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, μια αντιπροσωπεία από τον ελληνικό στρατού ξηράς επισκέφθηκε τη Διοίκηση Στρατού Ξηράς της Τουρκίας στις 10-11 Οκτωβρίου.

ΜεσόγειοςεξοπλιστικάΤουρκίατουρκικό υπουργείο ΆμυναςΑιγαίοειδήσεις τώραEurofighterελληνοτουρκικές σχέσεις