Κόσμος|17.10.2024 18:53

Γιαχία Σινουάρ: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ηγέτης της Χαμάς έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά

Newsroom

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς που σχεδίασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ενδέχεται να έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν σραηλινοί αξιωματούχοι στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12.

Πάντως, ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για την είδηση του πιθανού θανάτου του Γιαχία Σινουάρ και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημέρωσε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εν αναμονή του τεστ DNA

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι. Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Σινουάρ.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν. Οι IDF [ελέγχουν] την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», ανέφερε νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ.

Αρκετοί αξιωματούχοι ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για εξετάσεις DNA και ότι οι IDF εκτιμούν «με μεγάλη πιθανότητα» ότι ένας από τους δολοφονηθέντες ήταν ο Σινουάρ.

Σκοτώθηκε σε τυχαίο έλεγχο;

Το ισραηλινό Kan Radio ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε «κατά τύχη» και όχι ως αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών. Ο σταθμός είπε επίσης ότι τα πτώματα βρέθηκαν με πολλά μετρητά και πλαστές ταυτότητες.

Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι ο Σινουάρ είχε περιβάλει τον εαυτό του με Ισραηλινούς ομήρους για να μειώσει την πιθανότητα να σκοτωθεί. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν όμηροι.

Το προφίλ του Σινουάρ

Ο Σινουάρ θεωρεί τον εαυτό του ειδικό στον στρατό και την πολιτική του Ισραήλ. Μιλάει άριστα εβραϊκά, τα οποία έμαθε κατά τη διάρκεια περισσότερων από 20 ετών στη φυλακή, και πιστεύεται ευρέως ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη στρατηγική της Χαμάς τα τελευταία χρόνια: να παραπλανήσει το Ισραήλ ώστε να πιστέψει ότι η ομάδα είχε αποτραπεί από το να πολεμήσει το Ισραήλ, πριν εξαπολύσει την αιφνιδιαστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι.

Διάφορες δυτικές και ισραηλινές εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έδειξαν ότι ο Σινουάρ απέφευγε επί μακρόν την ηλεκτρονική επικοινωνία, βασιζόμενος σε ένα δίκτυο αγγελιοφόρων για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αναφορές αυτές ανέφεραν επίσης ότι ο Σινουάρ είχε γίνει "μοιρολάτρης" κατά τη διάρκεια ενός έτους έντονων πολεμικών συγκρούσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 42.000 άνθρωποι, πιστεύοντας ότι θα πεθάνει, αλλά εξακολουθώντας να ελπίζει να παγιδεύσει το Ισραήλ σε μια περιφερειακή μάχη με το Ιράν και συμμαχικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο 61χρονος Σινουάρ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis στη νότια Γάζα. Μεταξύ των παιδικών του φίλων ήταν ο Mohammed Deif, ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς, τον οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή πριν από τρεις μήνες, και ο Mohammed Dahlan, σημαίνον μέλος του κοσμικού κόμματος Fatah που ζει τώρα εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εντάχθηκε στη Χαμάς σε νεαρή ηλικία, ενώ πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς του μέσα και έξω από ισραηλινές φυλακές. Ανέβηκε στην ιεραρχία ως διαβόητος εκτελεστής, υπεύθυνος για την ανεύρεση και τη δολοφονία υπόπτων Παλαιστινίων συνεργατών του Ισραήλ.

Το 1989 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε ύποπτους για συνεργασία. Εξέτισε 22 χρόνια προτού απελευθερωθεί κατά την ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, κατά την οποία ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ επιστράφηκε για 1.000 Παλαιστίνιους.

Εξελέγη από άλλα μέλη της Χαμάς σε μυστική ψηφοφορία ως επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα το 2017.

ειδήσεις τώραδολοφονίαΧαμάςΙσραήλ