Κόσμος|17.10.2024 22:11

Κόκκινη κορδέλα και... κόκκινη κάρτα: «Τιμωρία» σε αξιωματούχους του ΑΚΡ γιατί εγκαινίασαν Burger King

Μαρία Ζαχαράκη

Όταν οι δήμαρχοι και στελέχη του ΑΚΡ πήγαν με τυμπανοκρουσίες να εγκαινιάσουν ένα νέο κατάστημα Burger King στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας, γνωστή για τη συντηρητική κουλτούρα της, μάλλον δεν περίμεναν ότι θα κατέληγαν να "εισπράττουν" όχι μόνο χάμπουργκερ, αλλά και πειθαρχικές ποινές.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ, που προσπάθησε να φανεί συνεπές στο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, τιμώρησε στελέχη του γιατί εγκαινίασαν φαστ φουντ εστιατόριο, που έχει καταγγελθεί για την υποστήριξή του στο Ισραήλ,

Τιμωρία για «ανάρμοστη» παρουσία

Μετά την παρουσία του επαρχιακού προέδρου του Ριζούντα και άλλων στελεχών του AKP στα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος της αλυσίδας, η κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα, με το 81% των πολιτών σε δημοσκόπηση της Areda να απαιτεί παραιτήσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο επαρχιακός πρόεδρος της Ριζούντας προκάλεσε περαιτέρω οργή όταν κατηγόρησε όσους αντιδρούν ως «εκφυλισμένους». Χαρακτηρισμός που όχι μόνο πυροδότησε την αντίδραση του 92,7% των ερωτηθέντων που τον χαρακτήρισε «ανάρμοστο», αλλά και έθεσε σε κίνδυνο το ίδιο το κύρος του κόμματος.

«Μα δεν φάγαμε...»

Αν και τα στελέχη του ΑΚΡ υπερασπίστηκαν την παρουσία τους στα εγκαίνια, επιμένοντας πως βρίσκονταν εκεί μόνο για «εθιμοτυπικούς» λόγους και ότι δεν έφαγαν, το περιστατικό τους στοίχισε ακριβά. Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, για επιβολή πειθαρχικών μέτρων ήταν ξεκάθαρη. «Δεν είμαστε αφελείς», φάνηκε να λέει, προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα και να ελέγξει τις ζημίες από το πολιτικό φάουλ που απειλεί να ρίξει σκιές στο κυβερνητικό μποϊκοτάζ.

Ισραήλμποϊκοτάζειδήσεις τώραΤουρκίαεγκαίνιαΟμέρ ΤσελίκAKP