Κόσμος|18.10.2024 06:50

Γιαχία Σινουάρ: Γιατί ο θάνατός του είναι στρατηγικό πλήγμα για τη Χαμάς - Ποιες οι επιλογές της οργάνωσης

Newsroom

Η απώλεια του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί σεισμό πολλών ρίχτερ για τη Χαμάς, εκτιμά σε ανάλυσή του το BBC. Όταν η ομάδα τον επέλεξε για να αντικαταστήσει τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της πολιτικής της πτέρυγας που δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου, ήταν μια σκόπιμη πράξη προκλητικότητας και ανθεκτικότητας.

Δεν θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο ασυμβίβαστη φιγούρα. Αλλά η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είδε τα μέλη της ηγεσίας της να εξοντώνονται ένα προς ένα, τους μαχητές της να σκοτώνονται και τις αποθήκες όπλων της να ανατινάζονται.

Η Χαμάς έχει δύο επιλογές μπροστά της:

  • Θα πρέπει να αποφασίσει αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνάψει μια συμφωνία που θα τερματίσει την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ή, αντίθετα, αν θα συνεχίσει να πολεμά και να αντιστέκεται, ελπίζοντας να ξεπεράσει την υπομονή του Ισραήλ, παρά τον φρικτό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει αυτή η σύγκρουση στους Παλαιστίνιους πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πρόσφατα ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα «βρίσκεται στο 90%». Η δολοφονία του Σινουάρ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η συμφωνία και να επιστρέψουν οι όμηροι του Ισραήλ στο σπίτι τους.

Η δολοφονία όμως κινδυνεύει επίσης να κάνει το αντίθετο, εκτιμά το BBC: Να απομακρύνει περισσότερο από ποτέ τα θυμωμένα μέλη της Χαμάς από κάθε είδους συμβιβασμό.

Στρατηγική απώλεια

Σε άλλη του ανάλυση το BBC εκτιμά πως η απουσία του Σινουάρ από το προσκήνιο στη Γάζα είναι η μεγαλύτερη στρατηγική απώλεια για τη Χαμάς μέχρι στιγμής. Όποιος παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του από την απελευθέρωσή του από την ισραηλινή φυλακή το 2011 γνωρίζει ότι διοικούσε το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης και ήλεγχε όλους τους αρμούς της εξουσίας.

Είναι αυτός που διόριζε τον επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής της Χαμάς που διοικεί τη Γάζα και αυτός που διόριζε τους επικεφαλής των στρατιωτικών πτερύγων των ταγμάτων της Χαμάς σε συνεργασία με τον αδελφό του Μοχάμεντ, ο οποίος ηγείται των ισχυρότερων ένοπλων ταγμάτων της οργάνωσης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τα γεγονότα αυτά δυσκολεύουν τη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε και δυσκολεύουν την εξεύρεση μιας ισχυρής εναλλακτικής λύσης για να καλύψει το κενό που αφήνει η απουσία του Σινουάρ.

Στο παρελθόν, η Χαμάς αναγκάστηκε να αποκρύψει το όνομα του γενικού της ηγέτη για λόγους ασφαλείας, και αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε - μπορεί να είναι πιο έντονα στο τραπέζι τώρα.

Λωρίδα της ΓάζαςδολοφονίαΙσραήλειδήσεις τώραΧαμάς