Κόσμος|18.10.2024 08:53

Φιντάν για Eurofighters: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Γερμανία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στη συνέντευξή του στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προμήθειας μαχητικών Eurofighters, αλλά δεν προσέφερε σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με ενδεχόμενους περιορισμούς χρήσης τους, ιδίως για την ύπαρξη όρου απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Αιγαίο.

Παράλληλα, σχετικά με την αίτηση ένταξης της Τουρκίας στους BRICS, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα, σημειώνοντας μόνο ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση.

Αναφορικά με την είδηση του θανάτου του Γιαχιά Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, και τις επιπτώσεις του περιορίστηκε να επισημάνει ότι οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να θεωρηθεί προοίμιο πολέμου.

Eurofighters: Οι ασαφείς όροι και οι διαπραγματεύσεις

Στη συνέντευξη, ο Φιντάν δεν ανέφερε σαφώς αν ισχύουν περιορισμοί χρήσης των Eurofighters από την Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ανέφερε ότι «υπήρξε μια θετική προσέγγιση» για την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών και ότι «οι τρεις από τις τέσσερις χώρες της κοινοπραξίας (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είναι θετικές» στο αίτημα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί στέλνουν πλέον κι αυτοί σήματα για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών. «Υπάρχει μια προσέγγιση ότι μπορούν τώρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τα εμπόδια σε αυτό το θέμα με τη Γερμανία θα εξαλειφθούν».

Στο τέλος, αν και οι συζητήσεις φαίνεται να προχωρούν, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις που συνδέονται με την απόκτηση και τη χρήση σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών, ενώ οι διεθνείς σχέσεις της παραμένουν σε συνεχή αναβρασμό.

Πάντως, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ‘αναμένεται’ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο «είναι ήδη σε εξέλιξη».

BRICS: Έχει υποβάλει αίτηση η Τουρκία ή όχι;

Όσον αφορά, επίσης, το μυστήριο που περιβάλλει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS, δεν αποσαφηνίστηκε ούτε και τώρα από τον Χακάν Φιντάν, που απέφυγε να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε, αν η Τουρκία θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS την επόμενη εβδομάδα, ο Φιντάν περιορίστηκε να αναφέρει ότι «υπάρχει ένας μηχανισμός εδώ αποδοχής ιδιότητας μέλους» και ότι η Τουρκία εξετάζει τη δυνατότητα συμμετοχής της.

Ο Φιντάν τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί «τι είδους προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να παράξει» η συμμετοχή στον οργανισμό των BRICS και «τι είδους οικονομικό σχέδιο διαθέτει», ώστε να ωφελήσει την Τουρκία.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός εδώ αποδοχής της ιδιότητας του μέλους. Γίνεται μια δήλωση πρόθεσης. Το εξετάζουμε. Πραγματοποιούμε συνεχείς επαφές. Εξετάζουμε πώς αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη στρατηγική ανάπτυξης. Και το πιο σημαντικό, τι είδους προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να παράξει για εμάς, τι είδους οικονομικό σχέδιο διαθέτει».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα

Ο Χακάν Φιντάν απέφυγε, τέλος, να σχολιάσει την είδηση του θανάτου του ισχυρού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ, λέγοντας ότι «όσο δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τη Χαμάς, δεν είναι σωστό να δεχτούμε την είδηση αυτή».

Υπογράμμισε, ωστόσο, την κρισιμότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε σε εγρήγορση, αναφέροντας ότι «οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν αποτελεί προοίμιο πολέμου. Ως χώρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, οι περιφερειακές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες».

Χακάν Φιντάνειδήσεις τώραEurofighterΤουρκία