Κόσμος|18.10.2024 23:09

Χαμάς: Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Σινουάρ μετά το θάνατό του στη Γάζα

Newsroom

Θέμα χρόνου είναι ο ορισμός νέας ηγεσίας στη Χαμάς, έπειτα από τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ την Πέμπτη στη Γάζα, την ώρα που οι εκτιμήσεις πως η ειρηνευτική διαδικασία ίσως ξεπάγωνε μετά την εξέλιξη αυτή, φαίνεται πως είναι αβάσιμες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ο αναπληρωτής του Σινουάρ, Χαλίλ Αλ Χάγια, που θεωρείται πιθανός διάδοχός του, διαμήνυσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

Εκτός του Χάγια, επικρατέστεροι για τη διαδοχή της Χαμάς είναι ο Καλέντ Μεσάαλ με τη «βάση» στο Κατάρ και συχνές επισκέψεις στην Τουρκία. Ο αδερφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ, θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός, ως διάδοχος. Μέχρι τώρα δρούσε στις σκιές, έχοντας επιλέξει να ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Πρόσφατα ανέλαβε και την ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ.

Πολιτικός ο νέος ηγέτης της Χαμάς;

Πάντως, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας ενώ ο αδελφός του αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

ειδήσεις τώραΧαμάςδολοφονίαΙσραήλ