Κόσμος|19.10.2024 09:43

Δολοφονία Γιαχία Σινουάρ: «Δεν θα αλλάξει τίποτα» λένε οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Newsroom

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυτικοί ηγέτες πρόβαλαν την ελπίδα τους πως θα ανοίξει τον δρόμο για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτές όμως έχουν άλλη άποψη καθώς θεωρούν πως ο αντίκτυπος του γεγονότος είναι αβέβαιος. Το ίδιο πιστεύουν και οι κάτοικοι της Γάζας.

Παρότι «σημαντικά αποδυναμωμένη», η Χαμάς «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», σημείωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός στην εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας Le Beck. Συνεχίζει να είναι «κυρίαρχη» δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μέσω του ελέγχου «της ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Νταβίντ Χάλφα, ειδικός για την περιοχή.

«Δεν θα αλλάξει τίποτα»

Ο Αμπού Μοχάμεντ διαμένει στον καταυλισμό προσφύγων Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα. Έχει επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν ερημώσει τους δρόμους της Γάζας για πάνω από ένα χρόνο, υπομένοντας την καταστροφική βία, τις συνεχείς δολοφονίες και την εξουθενωτική πείνα.

Αν και το Ισραήλ γιόρτασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, ο Μοχάμεντ και πολλοί άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί ότι θα αλλάξει την καθημερινή τους πραγματικότητα.

«Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με τη δολοφονία του», δήλωσε ο Μοχάμεντ στο CNN, προσθέτοντας ότι λυπήθηκε όταν άκουσε την είδηση του θανάτου του Σινουάρ. Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ, που πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της ομάδας της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα, στη νότια Γάζα, την Τετάρτη.

Ο Σινουάρ ήταν μια διχαστική φιγούρα για τους Παλαιστίνιους: μαχητικός και σκληροπυρηνικός, ο Σινουάρ θεωρούνταν βίαιη δύναμη από κάποιους, ένας ρεαλιστής πολιτικός στοχαστής από άλλους και ένας μαχητής της ελευθερίας για πολλούς.

Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό το 1962, η οικογένειά του εκτοπισμένη από το παλαιστινιακό χωριό Al-Majdal - στην σημερινή ισραηλινή πόλη Άξελον - ο Σινουάρ ήταν «ένα σύμβολο του παλαιστινιακού λαού», κατά την άποψη του Μοχάμεντ και πολλών άλλων.

Πολλοί κάτοικοι της Γάζας σήμερα φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως την υποστήριξή τους προς τον Σινουάρ και τη Χαμάς, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό.

Όμως η Σαμάχ, 36 ετών, δήλωσε στο CNN ότι θεωρεί τις πράξεις του Σινουάρ εγκλήματα, για τα οποία η Γάζα έχει επωμιστεί το ανθρώπινο κόστος.

«Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας»

«Ο Σινουάρ ήταν στόχος του Ισραήλ και στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκε. Επιτέθηκε στο Ισραήλ και διέπραξε εγκλήματα για τα οποία πληρώσαμε το τίμημα ... Πληρώσαμε με φρικτές τραγωδίες, με το αίμα των παιδιών μας, τα χρήματά μας και τα σπίτια μας».

Είπε επίσης ότι δεν είχε πολλές ελπίδες ότι ο θάνατός του θα αποτελούσε σημείο καμπής στον πόλεμο. «Η δολοφονία ηγετών δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. Ο Νετανιάχου θέλει να σκοτώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς επιθυμούμε να ζήσουμε σε ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα», είπε.

Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ εκλήφθηκε από κάποιος ως ένδειξη ελπίδας. «Έχω την εντύπωση πως τελειώσαμε αυτό που αρχίσαμε», είπε ο Ντόλεφ, 29 ετών, κάτοικος του Τελ Αβίβ,

Η κυριότερη οργάνωση των συγγενών των ομήρων ανακοίνωσε πως «ζητεί αμέσως» να αξιοποιηθεί αυτή η «μεγάλη πρόοδος» και να «εξασφαλιστεί η επιστροφή» των ομήρων που απομένουν ζωντανοί.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

ΤεχεράνηεπίθεσηΧαμάςΓάζαΙράνΛωρίδα της Γάζαςπύραυλοιειδήσεις τώραΤελ ΑβίβΙσραήλ