Κόσμος|19.10.2024 10:07

Στην Άγκυρα ο Σολτς: «Η Τουρκία χρειάζεται μια νέα ιστορία με τη Γερμανία»

Μαρία Ζαχαράκη

Η μετανάστευση, τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter, οι βίζες στους Τούρκους πολίτες και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι τα εξέχοντα θέματα στη συνάντηση Ερντογάν - Σολτς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Τετραμερούς.

Την Άγκυρα αυτή τη στιγμή -προφανώς- απασχολούν δύο θέματα: Το ένα είναι η άδεια της Γερμανίας να πουλήσει αεροσκάφη Eurofighter στην Τουρκία και το άλλο είναι το πρόβλημα της βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες.

Για το Βερολίνο -προφανώς- άλλα θέματα ξεχωρίζουν: Πρώτον, το μεταναστευτικό με δύο παραμέτρους: η επιστροφή των προσφύγων και η επιστροφή χιλιάδων Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο στη Γερμανία απορρίφθηκαν. Δεύτερον, η Ουκρανία.

Επίσης, τα άλλα θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι είναι:

  • Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στη σκιά του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ.
  • Τα βήματα εξομάλυνσης Ελλάδας-Τουρκίας και η ανατολική Μεσόγειος.
  • Το Κυπριακό, με τον Όλαφ Σολτς να κομίζει μήνυμα Χριστοδουλίδη στον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι "ο Γερμανός Καγκελάριος θα πάει στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Είχαμε προηγουμένως μια χρήσιμη συνάντηση. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε το Κυπριακό και τα θέματα Ευρώπης-Τουρκίας''.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες.

Στις 13.30 θα συναντηθούν στο Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και στις 15.30 θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στη δήλωση Τύπου που έκανε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη μέρα ότι υπήρχαν «πολλά ζητήματα για συζήτηση» στη συνάντηση.

Δυο σημαντικά σημεία

Δηλώνοντας ότι «το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα σημαντικό ζήτημα», ο Σολτς πριν από την έλευσή του στην Τουρκία προέτρεψε ότι «είναι σωστό και λογικό η ΕΕ και η Τουρκία να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα. Πάντα το υποστηρίξαμε και καλούσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τις σχετικές συμφωνίες».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σολτς μίλησε επίσης για την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, τονίζοντας ότι, αφού η ηγέτιδα χώρα στο έργο είναι η Αγγλία, είναι ένα θέμα που διαπραγματεύεται η βρετανική και η τουρκική κυβέρνηση.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς και γι' αυτό είπαμε ότι πρέπει πρώτα να γίνει μια διαπραγμάτευση», είπε. Προηγουμένως είχε υποστηριχθεί ότι η Γερμανία ήταν αντίθετη στην παράδοση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Για την Τουρκία ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η Γερμανία έχει δώσει θετικά μηνύματα ως προς αυτό το ζήτημα και ενδέχεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την άρση των πολιτικών εμποδίων.

Οι βίζες προτεραιότητα

Από την οπτική γωνία της Τουρκίας, μία από τις προτεραιότητες είναι επίσης η άρση του φραγμού της έκδοσης θεωρήσεων που επιβάλλεται στους Τούρκους πολίτες.

Η Ουκρανία επίσης στην ημερήσια διάταξη

Από την άλλη πλευρά, οι δυτικοί ηγέτες εργάζονται για την ίδρυση μιας ομάδας επαφής για την Ουκρανία για ένα διάστημα, προκειμένου να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία και αυτό το θέμα μπορεί επίσης να τεθεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Πρόσφατα αναφέρθηκε στον ρωσικό Τύπο ότι ο Σολτς θα μπορούσε να μεταφέρει ένα μήνυμα διαλόγου στο Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χθες το βράδυ στις 22:03 και «η αναζήτηση για νέες ιστορίες είναι πραγματική. Ας δούμε αν η συνάντηση Ερντογάν-Σολτς θα ανοίξει την πόρτα σε αυτό ή θα οδηγήσει ξανά σε σύγκρουση», σχολιάζει σήμερα ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν.

ΚωνσταντινούποληΌλαφ Σολτςειδήσεις τώραΓερμανίαΆγκυραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν