Κόσμος|19.10.2024 20:58

Ερντογάν χωρίς αναστολές: «Ο Αλλάχ να αναπαύσει τον μάρτυρα, ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ»

Μαρία Ζαχαράκη

«Ο Αλλάχ να αναπαύσει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που έγινε μάρτυρας αυτές τις μέρες, μετά τον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας πως δεν τον απασχολεί πλέον πώς θα αντιδράσει η Δύση στη στήριξη που παρέχει ανοιχτά στη Χαμάς.

«Εγώ είμαι η φωνή της αντίστασης»

Με το Ιράν αδύναμο και ανίκανο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να καλύψει το κενό αντίστασης κατά του Ισραήλ που έχει δημιουργηθεί, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως την ηγεμονική δύναμη που θα υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους και τα δικαιώματά τους.

Ο Εθνικός Όρκος ως όπλο σύγχρονης τουρκικής ηγεμονίας

Γι’ αυτό και η αναφορά του απόψε στον Εθνικό Όρκο (Misak-ι Milli) του 1920 κατά την ομιλία του σε προέδρους κοινοτήτων προκάλεσε εντύπωση. Η Τουρκία -είπε- δεν θα επιτρέψει επεμβάσεις ούτε στα 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας, ούτε στη λεγόμενη «γεωγραφία του Εθνικού Όρκου».

«Δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θα επιχειρήσει κατά της πατρίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επέμβαση ούτε στα 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της πατρίδας μας, ούτε στη γεωγραφία του Εθνικού Όρκου», δήλωσε.

Ο Εθνικός Όρκος, που ανακάλεσε απόψε ο Ερντογάν στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αποτελεί ένα σύμβολο διεκδίκησης εδαφών, που θεωρούνται κρίσιμα για την τουρκική εθνική ασφάλεια και γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της. Ο χάρτης του Εθνικού Όρκου του 1920 περιλαμβάνει περιοχές και της Μέσης Ανατολής.

Η αναφορά αυτή του Ερντογάν στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί απειλές ή επεμβάσεις, όχι μόνο εντός των τωρινών της συνόρων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που θεωρείται μέρος της ιστορικής και πολιτικής κληρονομιάς της χώρας. Ειδικά ενάντια στο Ισραήλ, η χρήση του Εθνικού Όρκου ενισχύει την αφήγηση της Τουρκίας ως υπερασπιστή των μουσουλμανικών πληθυσμών και των περιοχών, που εμπίπτουν στην ιστορική γεωγραφία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας ένα ευθύ βήμα προς την κατεύθυνση μίας νέας «τουρκικής ηγεμονίας».

«Ούτε ένας δεν βγήκε να φωνάξει για τα 20.000 νεκρά παιδιά»

Ιδιαίτερα οξεία για άλλη μια φορά και η κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Δύση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Αμερική, η Ευρώπη και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν γίνει παιχνίδια στα χέρια ενός λυσσαλέου εγκληματία που ονομάζεται Νετανιάχου», δήλωσε, τονίζοντας την ‘υποκρισία’ της Δύσης: «20.000 παιδιά πέθαναν. Ούτε ένας δεν βγήκε να πει "αυτό είναι κατάπτυστο!».

Βέλη και κατά της αντιπολίτευσης

Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και στην αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από το Ισραήλ, επιμένοντας στο αφήγημα περί «σιωνιστικής απειλής» εναντίον της Τουρκίας.

«Κάθε φορά που εγείρουμε τον κίνδυνο του σιωνισμού, αντί να κοιτάξουν τους χάρτες που δείχνουν οι Ισραηλινοί ηγέτες, δεν ντρέπονται και λένε ότι πρόκειται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση», δήλωσε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙράνΤουρκίαΜέση ΑνατολήΙσραήλ