Κόσμος | 21.10.2024 15:27

Λίβανος: Ποιος είναι ο όμιλος al-Qard al-Hassan που κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ

Newsroom

Tο Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση το βράδυ της Κυριακής σε 11 κτίρια τραπεζών του ομίλου al-Qard al-Hassan στην Βηρυτό, που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ.

Ποιος είναι ο τραπεζικός όμιλος που έβαλε στο στόχαστρο το Ισραήλ

Ο όμιλος al-Qard al-Hassan, ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1983 ως ΜΚΟ και παρέχει άτοκα δάνεια σύμφωνα με τις ισλαμικές τραπεζικές αρχές.

Μετά την τραπεζική κρίση του Λιβάνου το 2019, η οποία οδήγησε τις εμπορικές τράπεζες να παγώνουν τους λογαριασμούς, η al-Qard al-Hassan έγινε πιο δημοφιλής στον Λίβανο, καθώς έγινε δάνεια με βάση τις εξασφαλίσεις σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαθέτει 30 υποκαταστήματα σε όλο τον Λίβανο, με τα 15 από αυτά να βρίσκονται στη Βηρυτό και τα προάστια της.

Παράλληλα, κατηγορείται πως αποτελεί μέρος του δικτύου πρόνοιας της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική υποστήριξη, αλλά και εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες.

Στόχοι του Ισραήλ όσοι συνδέονται με τη Χεζμπολάχ

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός πλέον θεωρεί ως στρατιωτικούς στόχους όλα τα ιδρύματα που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη Χεζμπολάχ.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε η τράπεζα λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το ίδρυμα θα δεχθεί επίθεση, ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή του πολέμου, τα οποία είναι επαρκή για να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και την ασφάλεια αποταμιεύσεων μιας ζωής».

βομβαρδισμόςΤεχεράνηεπίθεσηπύραυλοιΙσραήλΛίβανοςειδήσεις τώραΧεζμπολάχ