Κόσμος | 22.10.2024 05:45

Φετουλάχ Γκιουλέν: Μία εντελώς διαφορετική μέρα για την Τουρκία - Τα νέα δεδομένα

Μαρία Ζαχαράκη

Εντελώς διαφορετική πρόκειται να είναι η σημερινή μέρα για την Τουρκία, μετά τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κάποτε βρισκόταν πολύ κοντά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε άσπονδο εχθρό του. Σήμερα, πολύ λίγοι άνθρωποι χύνουν δάκρυα για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας -συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης- τον κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν έφυγε από τη ζωή και δεν είδαμε λύπη, αλλά αντιθέτως μια έκρηξη χαράς. «Προδότης, εχθρός του έθνους», είναι μερικά από τα πιο κόσμια που ακούστηκαν και γράφτηκαν. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που καταριούνται τον Γκιουλέν.

Η επόμενη μέρα αναμένεται να φέρει αρκετές αλλαγές στην οργάνωση, αλλά και στην Τουρκία. Η οργάνωση διαθέτει μια τεράστια περιουσία που ξεπερνά τα 200 δις. δολάρια. Υπό την ιδιοκτησία της έχει σχολεία στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία, ενώ διαθέτει εταιρείες και ακίνητα, αλλά και πολλούς ακόμα τομείς που μπορούν να φέρουν κέρδος. Ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Γκιουλέν, εμφανίζονται ο γραμματέας και ο ταμίας του στην οργάνωση, οι οποίοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τη CIA και τις ΗΠΑ γενικότερα. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν είναι τόσο ισχυροί, προκειμένου να διαχειριστούν τόση δύναμη και τόσο χρήμα.

Τα νέα δεδομένα για την Άγκυρα

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, η μη έκδοση του Γκιουλέν (ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ), είχε προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Πλέον, με τον θάνατό του να είναι γεγονός, φεύγει ένα κορυφαίο αγκάθι που υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία υπολογίζει ότι η οργάνωση του Γκιουλέν αναπόφευκτα θα χάσει την επιρροή της στην Ουάσιγκτον, γεγονός που αν συμβεί θα βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΤουρκίαΦετουλάχ ΓκιουλένΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν