Κόσμος | 22.10.2024 12:15

Ισραήλ: 7 συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Newsroom

Επτά κάτοικοι της Ιερουσαλήμ συνελήφθησαν την Τρίτη (22/10) από τις Αρχές με την υποψία ότι σχεδίαζαν την εξόντωση ενός πυρηνικού επιστήμονα και ενός δημάρχου στο κέντρο της χώρας. Οι συλλήψεις προέκυψαν από μια κοινή έρευνα της Σιν Μπετ και της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν άμεσες επαφές με πράκτορες του Ιράν μέσω κοινωνικών δικτύων. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 23χρονος Ράμι Ελιάνα, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο. Η ομάδα σχεδίαζε την εξόντωση ενός υψηλόβαθμου πυρηνικού επιστήμονα και του δημάρχου μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις στο κέντρο της χώρας.

Οι δράσεις της ομάδας

Η ομάδα πραγματοποίησε αρχικά μικρές δράσεις, γράφοντας συνθήματα σε τοίχους γύρω από την Ιερουσαλήμ, με μηνύματα όπως «Απελευθερώστε τους απαχθέντες τώρα». Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να βάλουν φωτιά σε αυτοκίνητα, με τον Ράμι Ελιάνα να καθοδηγεί τους άνδρες του και να βάζουν φωτιά σε οχήματα στο Αϊν Κερέμ. Ο Ράμι έλαβε 2.000 σέκελ για την εμπρηστική αυτή ενέργεια.

Σε επόμενη φάση, η ιρανική πηγή ζήτησε να ρίξουν μια χειροβομβίδα στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Ο Ελιάνα εντόπισε έναν στρατιώτη κάτοικο της Ιερουσαλήμ, έλαβε 15.000 σέκελ για να αγοράσει και να ρίξει τη χειροβομβίδα, ωστόσο η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε. Στη συνέχεια, του ζητήθηκε να φωτογραφίσει ένα επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο φωτογράφησε και έλαβε 5.000 σέκελ.

Η τελευταία αποστολή

Λίγο πριν οι Αρχές φτάσουν στα ίχνη Ελιάνα, του ζητήθηκε να σκοτώσει έναν υψηλόβαθμο πυρηνικό επιστήμονα στο Ισραήλ και να εκτελέσει και τον Δήμαρχο μιας πόλης του κεντρικού Ισραήλ.

κατασκοπείασύλληψηειδήσεις τώραειδήσειςΙερουσαλήμ