Κόσμος|25.10.2024 09:07

Τουρκία: Η Άγκυρα διαψεύδει «μπλόκο» της Ινδίας στην ένταξή της στους BRICS

Μαρία Ζαχαράκη

Το παιχνίδι των παρασκηνίων συνεχίζεται για την Τουρκία και τη συμμετοχή της στους BRICS, με αντικρουόμενες πληροφορίες να πυροδοτούν συζητήσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης της τουρκικής προεδρίας, οι ισχυρισμοί της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η Ινδία «έβαλε φρένο» στην ένταξη της Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τι απαντά η Άγκυρα

«Παρακαλούμε να μην βασίζεστε σε δηλώσεις που γίνονται από πηγές εκτός των επίσημων πηγών», αναφέρει το τουρκικό κέντρο, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στη φημολογία.

«Η διαδικασία ένταξης άλλων χωρών δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της διευρυμένης συνόδου των ηγετών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καζάν, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν της Ρωσίας, και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει σε δελτίο του το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης.

«Η διαδικασία επέκτασης της κοινότητας BRICS δεν συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι η Ινδία αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στις BRICS δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, ρωσικές δηλώσεις και ανεπίσημες αναφορές αφήνουν τα πράγματα ανοιχτά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Άντριου Χόπκινς της TRT World, η Τουρκία βρίσκεται πιθανώς στη λίστα των μελλοντικών εταίρων των BRICS, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμη επίσημο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς λογαριασμούς στο Χ, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να κατονομάσει ποιοι θα έχουν το καθεστώς εταίρου στους BRICS στο μέλλον - λέει ότι οι προσκλήσεις θα αποσταλούν και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα «Η μελλοντική σχέση της Τουρκίας με τους BRICS φαίνεται ακόμα στον αέρα - αν και ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι είναι στη λίστα», υποστηρίζει ο Άντριου Χόπκινς, δημοσιογράφος της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World.

ειδήσεις τώραΡωσίαΤουρκίαΙνδία