Κόσμος|26.10.2024 06:31

Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ανοίγει την αγκαλιά της στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που έρχονται στο μυαλό των Τούρκων πολιτών, όταν πρόκειται για ταξίδια στο εξωτερικό». Με αυτή τη διαπίστωση υποδέχθηκε η TURSAB (Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Τουρκίας), τους εκπροσώπους των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε μία εκδήλωση προβολής του τουριστικού προϊόντος, που προσφέρει ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη παρέστησαν επαγγελματίες του τουρισμού τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα καρποφόρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης.

Μία Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε και μια ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Συλλόγου Αποφοίτων του Ζωγράφειου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την προβολή της περιοχής ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού τεσσάρων εποχών και την είσοδό της στην τουρκική αγορά μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας «Μία Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα». Η ανάγκη για αυτή την προβολή προέκυψε από την επιθυμία να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να ενταχθεί σε καταλόγους τουριστικών επαγγελματιών και μεμονωμένων ταξιδιωτών.

Οι Τούρκοι συμμετέχοντες παρακολούθησαν, με ενδιαφέρον και προσδοκίες, την επίσημη παρουσίαση της Περιφέρειας από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Αρχοντή, και τα στελέχη του τμήματος τουριστικής προβολής, κ. Γιώργο Παναγόπουλο και κ. Μπάμπη Σοφρονιάδη.

Κάλεσμα για συνεργασία

Η εκδήλωση στην TURSAB προσέφερε γενικότερα στους εκπροσώπους των Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας την ευκαιρία να συνάψουν σημαντικές συνεργασίες με τουρκικούς τουριστικούς φορείς. Αντιπρόσωποι κορυφαίων τουρκικών ταξιδιωτικών γραφείων και τουριστικών φορέων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά θέλγητρα της ΠΑΜΘ, αλλά και τα στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα ξεχωριστό προορισμό. Τις παρουσιάσεις ακολούθησε μία σειρά από στοχευμένες και εξαιρετικά σημαντικές Β2Β συναντήσεις των εκπροσώπων της Περιφέρειας με επίσημους προσκεκλημένους από τον ταξιδιωτικό και δημοσιογραφικό κλάδο, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη συνεργασιών.

Γαστρονομία: Ο κρίκος που ενώνει

Σημαντική διάσταση της εκδήλωσης αποτέλεσε και η γαστρονομία, με την προσφορά finger food από τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μια πρωτοβουλία που στόχο είχε την ανάδειξη και του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος ενισχύει την τουριστική της ταυτότητα.

Ο τουρισμός ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας

Η γεωγραφική γειτνίαση της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική και οικονομική σφαίρα, αλλά επεκτείνεται πλέον και στον τουρισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε ένα κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση των σχέσεων.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Τουρκίας, κα. Δήμητρα Μπάμπαλη υπογράμμισαν τη σημασία της εξοικείωσης των Τούρκων πολιτών με την περιοχή.

Ο Γενικός Πρόξενος τόνισε το ενδιαφέρον των πολιτών και των δύο χωρών να εξερευνήσουν τις ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε πλευράς.

100.000 βίζες από την Κωνσταντινούπολη το πρώτο 9μηνο του 2024

Απόδειξη η αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, που παραχωρήθηκαν φέτος σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφτούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρώτο 9μηνο του 2024, χορηγήθηκαν περίπου 100.000 βίζες μόνο από τις αρχές της Κωνσταντινούπολης.

Η επιτυχία αυτή συμπληρώθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος βίζας-εξπρές, με σχεδόν 90.000 βίζες να έχουν παραχωρηθεί σε Τούρκους επισκέπτες από το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης για 10 ελληνικά νησιά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η κίνηση φέτος αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω τουριστικές ροές και να ανοίξει νέες προοπτικές για συνεργασίες μεταξύ των δύο εθνών.

Ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κα. Δήμητρα Μπάμπαλη, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Τουρκίας, επεσήμανε ότι στόχος της πρόσφατης εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει τους Τούρκους πολίτες για τις ομορφιές και τις δυνατότητες των ελληνικών Περιφερειών να υποδεχθούν επισκέπτες από τη γείτονα χώρα. Η Δήμητρα Μπάμπαλη έκλεισε την ομιλία της δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτισμός ενώνει, σπάζοντας τις προκαταλήψεις και τα στεγανά».

Οι προσδοκίες για το μέλλον

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τις παρεμβάσεις και τις συζητήσεις, που ακολούθησαν, να αφήνουν μια θετική αίσθηση ελπίδας για το μέλλον των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος της Tursab, Γιλντιρίμ Τας, υπογραμμίζοντας την φιλία, ανέφερε πως «ο τουρισμός είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικούς τομείς δραστηριότητας που ενισχύει αυτή τη φιλία».

Το γεγονός ότι οι δυο χώρες μοιράζονται κοινά πολιτιστικά στοιχεία δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για τη σύσφιξη των σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας.

ειδήσεις τώραΚωνσταντινούποληΑνατολική ΜακεδονίαΤουρκία