Κόσμος|26.10.2024 11:51

Αντίποινα Ισραήλ σε Ιράν: Τελικά ο Νετανιάχου έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν;

Newsroom

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν  τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε μια επίθεση αντιποίνων που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εκτεταμένη, αλλά ακριβή».

Η επίθεση του Ισραήλ από τότε που το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα μήνα. Σε ανακοίνωσή του με την οποία ανακοίνωσε την επιχείρηση, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει και ότι οι αμυντικές και επιθετικές του δυνατότητες είναι πλήρως κινητοποιημένες.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στα δυτικά της Τεχεράνης. Επίσης ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατιώτες κατά τους βομβαρδισμούς.

Άγνωστοι προς το παρόν οι στόχοι

Αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία σαφήνεια ως προς το ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι και αν έχουν χτυπηθεί επιτυχώς από το Ισραήλ. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που βρίσκονται κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν αναφέρουν ότι στοχοποιήθηκαν κάποιες στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης στοχεύσει ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Συρίας.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατιωτικού στρατηγείου κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Προς το παρόν, τουλάχιστον, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο. Η πραγματική φύση του τι συνέβη είναι πιθανό να διαρρεύσει μόνο σιγά-σιγά από τις ιρανικές αρχές.

Το Ισραήλ μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της επίθεσής του, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του. Αλλά αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από το αν σχεδιάζει ή όχι να πραγματοποιήσει άλλο κύμα επιθέσεων. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του Ισραήλ και ότι δεν υπήρξε ανάμειξη στην επιχείρηση.

Αυτό είναι σημαντικό για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να πλησιάσει όλο και περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα περιμένουν επίσης να καταλαγιάσει η σκόνη για να δουν αν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ περιορίστηκαν σε στρατιωτικούς στόχους ή αν προχώρησαν πέραν αυτού για να συμπεριλάβουν εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια σημαντική απάντηση από την Τεχεράνη.

Έλαβε ο Νετανιάχου υπόψη τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν;

Προς το παρόν - με βάση τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία - το Ισραήλ μπορεί να έχει λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και να έχει περιορίσει ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του για να προκαλέσει τον μέγιστο δυνατό πόνο στις ιρανικές αρχές. Τώρα εναπόκειται στην ιρανική ηγεσία να αποφασίσει πώς θα απαντήσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Axios μετέδωσε πως το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή πριν προχωρήσει στα αντίποινά του, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν.

Το ισραηλινό μήνυμα διαβιβάστηκε στους Ιρανούς μέσω τρίτων, ανέφεραν οι πηγές. «Οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφές στους Ιρανούς εκ των προτέρων το είδος των στόχων που επρόκειτο να επιτεθούν γενικά και που δεν θα έκαναν επίθεση», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

Δύο άλλες πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «ανάλογη αντίδραση». Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη δηλώσει ότι αν το Ιράν κάνει αυτό που αποκαλεί λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είναι υποχρεωμένο να ανταποδώσει.

Μπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΙσραήλΤζο ΜπάιντενΙράν